Luna_2Na današnji dan (po nekim izvorima na dan 13. septembar) 1959. sovjetska sonda loptastog oblika, "Luna 2" (slika desno), postala je prvi objekat napravljen ljudskom rukom koji je dospeo do Meseca. Letilica se 33,5 sati od lansiranja srušila na površinu u Mare Serenitatis, blizu kratera Arestidis. Nepunih pola sata nakon sonde, na Mesec je pao i treći stepen rakete koji je doneo sondu do Meseca.

Od instrumenata, "Luna 2" je nosila Gajgerov i scincilacioni brojač, magnetometar, Čerenkovljev detektor i detektor mikrometeorita. Nije imala propulzivni sistem.

Sonda je potvrdila postojanje solarnog vetra, što je otkrila "Luna 1", i utvrdila da Mesec nema magnetno polje ni radiacione pojase.

Sonda je nosila i dve značke Sovjetskog Saveza od nerđajućeg čelika, čije kopije je sovjetski predsednik N. Hruščov poklonio američkom predsedniku D. Ajzenhaueru

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...