Povodom Da li ići na Mars i zašto komentar Marina Tumpića

TumpicZeznuta su ta putovanja u svemir. Na ove šta oblijeću oko Zemlje smo nekako navikli. Te su letjelice pomalo postale profitabilne (mada to nitko nije prije pedeset godina očekivao).

Let čovjeka u svemir iznimno je opasan. Zašto ići na Mjesec ili na Mars, zašto voziti lamborghini ili bugati kad i fiat ili ford isto imaju četiri kotača, motor, udobna sjedala, klimu, radio, računalo? Zato što se to može i zato što se to želi.

Usput, EDS, ABS, EPS i ostala čuda razvijena su i upotrijebljena upravo na takvim skupim i "neuračunljivim" proizvodima. Vremenom se te skupe tehničke igračke prodaju običnim ljudima po pristojnim cijenama. Tko bi danas bio spreman otići na krstarenje do Australije i nazad u onaj drvenoj skalameriji na jedra bez pristojnog kineskog kompasa od 1 euro, bez wc, bez prsluka. Bez ičega. A to je bilo samo prije dvije tri generacije! A danas!?

Smatram da će tako biti i u svemiru. Smatram i da se nalazimo na svojevrsnoj prekretnici. Još uvijek samo Sojuz vozika astronaute gore dole, ali već sada jasno se vidi nekoliko svemirskih brodova privatnika koji će uskoro raditi...

Svemir nas je iznenadio jer nismo u filmu Odiseje 2001 no tko zna za 2061.

Vidjet ćemo

mars one space travel 2 590x346
Image credit: Mars One, via http://www.swide.com/.


Nema ništa od putovanja na Mars

Današnji stanovnici Zemlje više ne razlikuju stvarnost od fikcije.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...