Kada iz Novog Sada krenete u Frušku goru, pa na Iriškom vencu skrenete levo, prođete visoki spomenik, monumentalni stub sa mladom Vojvođankom na vrhu, simbol borbe protiv okupatora za vreme Drugog svetskog rata, i onda produžite još pet kilometara, dođete do hotela NORCEV.

Za taj hotel kažu domaćini da je oaza mira i tišine, u mirnom planinskom okruženju, u srcu netaknute prirode na samo 20 kilometara od Novog Sada, a na visini od 506 metara. I nalazi se u Nacionalnom parku. E tu nas je u četvrtak 18. oktobra ove godine odveo tim Vobanista u okviru svog projekta koji se razvija od marta meseca.

Sa nama su išli i učenici ugledne, novosadske, Isidorine gimnazije. Na žalost Dajana Bjelajac, doktorandkinja na NS PMF, koja nam uvek nešto lepo ispriča o mestu na kome se nalazimo, nije mogla da dođe, ali sa nama je bio Igor Parožanin, biolog, medar, takmičar u astronomskom osmatranju itd. sa svojim mikroskopima. Dakle, Igor nam je pokazao mikro svet prirode i neumorno nam pričao o njegovim čarima i čudesima. Bilo je i govora o našem projektu VoBaNISTA i, zatim, neformalnog razgovora o svemu i svačemu, uglavnom o astronomiji i drugim naukama. Deca su, opšti je utisak, bila vrlo zadovoljna, a zbog toga i svi mi ostali, jer nas uveseljava znatiželja i znanje podmlatka naše zemlje. To je zbilja bilo divno iskustvo.

Nebo se baš i nije moglo pohvaliti. Jesenji oblaci su ga celog prekrili i samo na pojedine momente su dozvoljavali da zvirnemo kroz teleskop i osmotrimo Mesec.

Šuma oko Norceva je zbilja divna, vazduh je opijao svežinom i nije nam se išlo kući. 

Zbilja, tamo gore mora se češće odlaziti.

Fotografije:

DSC 0413 copy

DSC 0405 copy

DSC 0445 copy copy

DSC 0455 copy

DSC 0492

DSC 0512 copy

DSC 0544

DSC 0589 copy

DSC 0568

OSTALE FOTOGRAFIJE IZ OVOG ALBUMA

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 10 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 18 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...