Posle dve godine maštanja, šest meseci planiranja i pet meseci čekanja, konačno, u Astronomsko društvo «Novi Sad» je prošle nedelje stiglo desetak elemenata digitalnog planetarijuma. Sredstva za novi planetarijum su obezbeđena na konkursu Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine još proletos, ali je potrajalo dok se nisu uvezli svi potrebni elementi.

projektor
Projektor, prizma i širokougaoni objektiv - osnovni elementi digitalnog planetarijuma

Zapravo, problem je bio, kako kaže Uroš Meštrić iz ADNOS-a, samo u jednom specijalnom objektivu koji nije mogao da se nađe u našoj zemlji. On je, konačno, posle čitave pretrage i niza dopisa kupljen u Belorusiji. Svi ostali elementi: računar, projektor i prateća oprema su nabavljeni kod nas.

pl1Stari planetarijum

SCENE SA TESTIRANJA OPREME
 pl4
 pl5

Sinoć, u prostorijama AD «Novi Sad» na Petrovaradinskoj tvrđavi napravljena je i prva test proba opreme. Cilj je bio da se vidi koliko pojedini elementi, pre svega prizma i objektiv u praksi ispunjavaju svoje pisane specifikacije i da li će se zaista, kako je to u pratećoj dokumentaciji naglašeno, pokriti jasnom slikom svih 180 stepeni projektovanog neba, te koliko će ta slika biti oštra.

Za tu svrhu planetarijum je sklopljen na improvizovanom postolju pored postojećeg, starog planetarijuma. Drugim rečima, sve je urađeno bez preciznog podešavanja, ili da se poslužimo rečnikom teleskopdžije, bez «kolimacije» instrumenta.

Rezultat? Rezultat je bio iznad svakog očekivanja! Bukvalno je izazvao je uzvike oduševljenja svih prisutnih. Možemo samo da zamislimo kakav će doživljaj biti lutati zvezdanim nebom kada se planetarijum postavi na odgovarajuće postolje, ispod centra projekcione kupole i kada se slika maksimalno izoštri.

- Veoma sam zadovoljan prvim testom – rekao je prof. Dušan Mrđa, predsednik AD «Novi Sad» - Ovaj planetarijum nam pruža neizmerne mogućnosti. Pokazalo se da slika koju smo dobili odgovara naznačenim specifikacijama opreme, i da je čak iznad naših očekivanja. To govori da smo napravili optimalan izbor elemenata planetarijuma. Posebno je važno što ovaj planetarijum može lako da se nadograđuje u budućnosti.

- Prednosti digitalnog planetarijuma nad klasičnim - dodaje prof. Mrđa - su brojne, ali istaćiću sada bogat i lako dostupan softver koji će nam pružiti izobilje mogućnosti za prikaz svih nebeskih događaja, pa i mnogo više od toga. Dalje sve zavisi od mašte i sposobnosti operatora i predavača. Možemo da prikažemo brojne detalje nebeskog svoda i to u ogromnom vremenskom rasponu od preko deset hiljada godina, možemo da prikazujemo odgovarajuće dokumentarne astronomske filmove, da se šetamo kroz Saturnove prstenove, možemo da posetimo sve poznate satelite planeta, da posetimo brojne asteroide, vansolarne planete, magline, daleke galaksije i tako dalje, mogućnosti su gotovo bezbrojne.

Nakon ovog testa sledi pravljenje specijalnog postolja za planetarijum, precizno podešavanje elemenata i dalja testiranja kako bi za zvanično otvaranje koje je planirano za decembar, planetarijum posetiocima pružio besprekornu sliku i omogućio uzbudljivo putovanje kroz svemir.

Da na kraju napomenemo: ovo je prvi stacionarni digitalni planetarijum u našoj zemlji, a verovatno i u čitavom regionu.

pl12

Objektiv sa prizmom digitalnog planetarijuma

pl13

Saturn - fotografija projekcije na kupolu.

Pogledajte ostale fotografije sa testiranja planetarijuma