Mali pokretni muzej o Mihajlu Pupinu i Nikoli Tesli, koji sadrži Pupinov kalem i maketu Teslinog tornja od utorka, 22. septembra 2015. se nalazi u OŠ "Žarko Zrenjanin" u Zrenjaninu.

muzej

U sredu, 23. 9. 2015. u 18.30.h ovde će o Pupinu i Tesli govoriti Nikola Tankosić, prof fizike i Radovan Francuski prof istorije, profesori Zrenjaninske gimnazije. Učenici OŠ "Vuk Karadžić" Jovana Turinski i Milica Vujović i njihov nastavnik fizike Miša Bracić prikazaće odlomak iz multimedijalne predstave Mihajlo Pupin - Sa pašnjaka do naučenjaka.

Odlomak iz knjige Mihajla Pupina - Sa pašnjaka do naučenjaka

„Kada ... se spomene reč indukcija, pred naše oči izlazi prvo slika jednog kalema od žice obavijene oko jednog komada gvožđa. Ako, ... indukcija povećava u telefonskoj prenosnoj žici njenu sposobnost za prenos električne struje, čoveku se sama od sebe nameće pomisao: ... da to učini na taj način što će na telefonske žice staviti veći broj kalema od žice... … indukcione kaleme postavi na telefonsku žicu … po jedan kalem na svakih četiri ili pet milja žice na stubovima, … takva žica je dobar sprovodnik.

... Taj kalem je sada poznat širom sveta pod imenom "Pupinov kalem,..."

Teslin toranj - Vordenklif kula

Vordenlif kula je izrasla iz Teslinih eksperimenata na početku 1890-ih, čiji je cilj bio da se razvije novi bežični sistem prenosa energije. Tesla je u laboratoriji u Kolorado Springsu 1899. razvio ideje o svetskom bežičnom sistemu.

Namena kule je bežični prenos poruka, telefonskih razgovora, slika preko Atlantika do Engleske i brodova na moru, na osnovu Tesline teorije o korišćenju Zemlje kao provodnika. Određenim transformacijama kula bi se koristila i za bežični prenos električne energije.

Gradnja Teslinog tornja počinje 1901. na zemljištu površine oko 80 hektara, koju je poklonio advokat i bankar Džejms Vorden. Tesla mestu daje ime Vordenov greben. Oduševljen Teslinim vizijama budućnosti slavni arhitekta Stanford Vajt dizajnira kulu. Milijarder J. P. Morgan je dao početni kapital od tri miliona dolara. Tesla se u novu laboratoriju uselio 1902. Dodatne investicije za završetak nisu nađene pa je projekat napušten 1906. i nikada nije postao operativan. Kula je srušena 1917.

Naučni centar Tesla na Vordenklifu je 2013. otkupio zemljište i ostatke Tesline laboratorije na Long Ajlendu sa ciljem da izgradi muzej posvećen Nikoli Tesli.


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...