U Istraživačkoj stanici Petnica počela je tradicionalna Letnja naučna škola, jedini petnički program namenjen učenicima osnovnih škola.

isp12015

Osamdeset učenika osmih razreda iz preko 55 osnovnih škola sa teritorije cele Srbije, ali i iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, i Slovenije tokom dve nedelje septembra imaće priliku da se upoznaju sa 15 različitih naučnih disciplina.

Letnja naučna škola je program koji u Istraživačkoj stanici postoji od samog njenog početka, od ranih osamdesetih godina. I ove godine je broj prijavljenih bio 4 puta veći od broja mesta na Školi, pa je mnogo dobrih đaka ostalo uskraćeno za učešće.

isp22015

„Koncept Letnje naučne škole je postavljen tako da učenici na početku, bez obzira na svoja interesovanja, imaju priliku da slušaju interesantna predavanja iz različitih nauka, da se upoznaju sa osnovnim naučnim metodama i principima, i steknu utisak o kompleksnosti nauke i vezi među različitim oblastima. Nakon toga sledi blok od nekoliko dana rada u petničkim laboratorijama, kada će svi učesnici realizovati 8 setova vežbi u laboratorijama za fiziku, elektroniku, biologiju, hemiju, geologiju i arheologiju. U poslednjem segmentu Škole učesnici mogu da biraju na koje će od paralelnih predavanja da idu, i da tako program prilagode svojim interesovanjima.“ – kaže Nikola Božić, rukovodilac programa u Petnici.

Program Letnje škole za osnovce je osmišljen tako da kroz zanimljive i aktuelne teme budu prikazane pojedinačne nauke – od astronomije, fizike, matematike, elektronike i računarstva, preko biologije, hemije i geologije, pa do arheologije, istorije, psihologije , lingvistike i antropologije. Tako će osmaci imati priliku da slušaju predavanja o gladijatorima, planetama oko drugih zvezda, zanimljivim insektima, nastanku planete Zemlje i kontinenata, ekologiji, korišćenju vode i menzura kao analognih računara, tome kako da dobro predstave svoj rad i rezultate, o DNK čoveka, o istraživanjima starih tvđava, o tome kako radi berza, o nerešenim problemima u matematici, o školstvu u staroj Vizantiji...

„Posbno je važno da učesnici Letnje naučne škole dobiju priliku da se samostalno oprobaju u radu u laboratoriji. Zbog toga smo osmislili setove vežbi tako da svako od njih ima dovoljno vremena da sam realizuje svaku vežbu, a sa druge strane da svi odrade vežbe iz svih oblasti. Ovo je bio poseban izazov, ali mislim da će polaznici uživati.“ – kaže Bojana Mićić, rukovodilac Letnje naučne škole.

isp32015

Posebno je zanimljivo da će u radu sa najmlađim petničarima tokom ove Škole pomagati srednjoškolci, polaznici redovnih petničkih programa, kao i studenti. Na ovaj način se smanjuje barijera u godinama, a uz pomoć vršnjačkih edukatora, mnogo je lakše objasniti naučne fenomene na prijemčiv način.

U realizaciji Letnje naučne škole bilo će biti angažovano 60 srednjoškolaca i studenata osnovnih studija, uz nadzor 10 stručnih radnika Istraživačke stanice Petnica.

Veoma se vodilo računa da i slobodno vreme bude ispunjeno kvalitetno. Tako će učesnici pripremti pozorišnu predstavu, mini koncert, časopis, a organizovani su i turiniri u šahu, kao i sportske igre bez granica.

Još jedna generacija od skoro osnovaca, će napravila svoje prve prave korake u nauci u Istraživačkoj stanici Petnica.

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...