U Beogradu je u Palati Srbija u petak 19. juna 2015. godine održana konferencija na visokom nivou o sajber bezbednosti. Organizatori skupa su Ministarstva unutrašnjih poslova i Diplo Centra, a podršku je dala Misija OEBS u Srbiji. Na skupu je učestvovalo sedamdeset visokih predstavnika državnih institucija, privatnog sektora, akademske zajednice i nevladinih organizacija, a na skupu su između ostalioh govorili: državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić, ambasador Finske u Srbiji Peka Orpana, i šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard. Događaj je nastavak ekspertskog skupa održanog u Istraživačkoj stanici Petnica ovog proleća.

IMG 0625

Sveopšta digitalizacija društva, pored brojnih prednosti, donosi i rizike po sve segmente društva - od korisnika preko privrede do državnih institucija i kritične infrastrukture. Neophodno je da Srbija što pre izgradi efikasan institucionalni višepartnerski okvir za sajber-bezbednost, zaključak je ove konferencije. Skup je realizovan kao druga faza projekta "Ka nacionalnom okviru za sajber-bezbednost u Srbiji: izgradnja višepartnerske platforme" organizacije Diplo Centar, nakon ekspertskog skupa održanog u maju u Istraživačkoj stanici Petnica.

Otvarajući skup, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić istakao je da je sajber-bezbednost aktuelna i urgenta tema važna za Srbiju i zbog pridruživanja Evropskoj uniji i zbog predsedavanja Srbije OEBS-u, ali pre svega kao preduslov za blagostanje društva. On je dodao da je neophodno što pre formirati institucionalni okvir i podsetio da u Srbiji postoji ekspertiza u institucijama i organizacijama koju treba iskoristiti.

Ambasador Finske u Srbiji Peka Orpana preneo je iskustva vrlo uspešnog finskog modela sveobuhvatne sajber-bezbednosti koji podrazumeva blisku saradnju svih državnih institucija kao i partnerstvo sa privatnim i nevladinim sektorom, akademskom i tehničkom zajednicom i medijima, dajući kao primer da preko 2000 kompanija volonterski učestvuje u mreži organizacija za incidente.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard podvukao je specifičnost sajber-prostora i značaj jačanja učešća nevladinog sektora u procesu podizanja nacionalnog okvira za sajber-bezbednost, kao i daljeg razvoja ekspertize ali i svesti o rizicima i dobrim praksama u ovoj oblasti.

Direktor programa sajber-bezbednosti Diplo Centra Vladimir Radunović naveo je da je danas moguće, sa skromnim znanjem i resursima od svega nekoliko hiljada evra, izvesti sajber-napad kojim bi se paralizovala Srbija - institucije, kritična infrastruktura, komunikacije i finansijski sektor -  prouzrokujući štetu od preko 10 miliona evra dnevno, te da je hitno potrebno uspostaviti operativan, nezavisan i efikasan nacionalni Centar za brz odgovor na sajber-incidente (CERT) po ugledu na modele iz drugih država.

Tokom diskusije dodatno je podvučena neophodnost saradnje svih aktera u zemlji, s obzirom da je većina mreža i kompjutera - a koji mogu biti i meta napada i zloupotrebljeni za napade - u privatnom vlasništvu, dok su znanje i kontakti u akademskom i nevladinom sektoru.

Skup je moderirao Nikola Božić, rukovodilac Odeljenja za saradnju u Istraživačkoj stanici Petnica. Uloga Petnice u ovom procesu je veza sa sa novim generacijama koje mnogo više koriste virtuelni svet od generacija koje regulišu ovu temu.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...