Iz nekog razloga AM nije sinhronizovan sa FB kako bi trebalo. Zato se naslovi nekih članaka u poslednje vreme nisu pojavili na Fejsbuku. Evo šta ste možda propustili :)

Hibs1

Profesor Tristan Hibš je sjajan čovek, koliko se moglo proceniti na osnovu dva sata priče sa njim. Svake godine on dođe u Novi Sad na neko vreme, održi dva, tri predavanja na novosadskom PMF, obiđe rođake i prijatelje. Dugo je već u SAD (predaje na Howard univerzitetu), ali se to po njegovom govoru ne vidi. Obično ti naši ljudi koji dugo žive u inostranstvu i razmišljaju na drugom jeziku malo pobrkaju neke reči. S profesorom to nije slučaj, koliko se dalo primetiti.

1Za dva meseca, koliko je proteklo od mog poslednjeg pisanja o ovoj misiji, kometa se zagrejala i pokazuje sve više “mlaznih” aktivnosti. Perihel je sada udaljen nepunih četiri meseca, te će fotografije vremenom bivati sve dramatičnije.

 

 

 

Opširnije: ’Rosetta’: dva ’fly-bya’ na maloj visini iznad sve aktivnije kometeDodaj novi komentar

dreponj 446 52 2015Nakon što je američka međuplanetarna letjelica Messenger 30. aprila ove godine udarila u Merkur te na njegovoj površini vjerojatno napravila krater promjera dvadesetak metara astronomi na sjevernoj Zemljinoj polutci ustanovili su kako dani postaju se duži.

Tenk T34 80

pdf

Prvi sudari bojne mašinerije Crvene armije i nemačkih okupatora u leto 1941. doneli su Nemcima silnu glavobolju. Njihov protivnik je imao T-34, tenk koji je bio bolji od bilo kog nemačkog u naoužanju, oklopu i pokretljivosti. Nemci su ovoj neranjivoj mašini dali nadimak “Wunderwaffe”, ili “Čudo-oružje”. Svi vojni istoričari se slažu da je T-34 bio najuspešniji tenk u Drugom svetskom ratu – proizvedeno ih je više od 80.000. U čemu je tajna ovog sovjetskog “čuda” – simbola pobede?

Opširnije: Tenk T-34Komentara (2)

pluton1.cropPre desetak dana tim “New Horizonsa” je objavio novu animaciju napravljenu od slika dobijenih tokom prilaska Plutonu. Animacija jasno prikazuje Plutonov ples oko Pluton-Haronovog baricentra. Vidljiva je i još jedna stvar, mnogo interesantnija naučnicima; varijacije u sjaju Plutonove površine!

 

Opširnije: Konačno slike PlutonaDodaj novi komentar

sudarPostojanje čestica antimaterije direktna je matematička posledica principa Kvantne mehanike i Specijalne teorije relativnosti. Veza između čestice i antičestice je uzajamna. Pozitron (e+) je antičestica elektronu (e), a u isto vreme je elektron antičestica pozitronu. Pozitron, kao antičestica, ima suprotan električni naboj od elektrona a istu masu i spin. Ekvivalenti antičesticama bez naelektrisanja, kao što je npr. neutron, pošto ne mogu da poseduju suprotno naelektrisanje, poseduju magnetni momenat suprotnog znaka.

 

Opširnije: Čestice i antičestice; materija i antimaterijaDodaj novi komentar

Pre više od nedelju dana javili smo:

"Kontrola nad automatskim teretnim brodom (ATB) “Progres M-27M” je izgubljena odmah posle lansiranja 28. aprila 2015. Svi pokušaji da ona bude uspostavljena nisu dali rezultata. Spajanja sa Medjunardonom kosmičkom stanicom (MKS) neće biti, a brod će nekontrolisano sagoreti u atmosferi izmedju 5-7. maja." (ceo članak). Šta je sa tom letelicom danas, pitali sm Grujicu Ivanovića, koji je kratko odgovorio:

test3Stručnjaci kompanije SpaceX i NASA-e uspešno su isprobali sistem za spašavanje posade kosmičkog broda Dragon u slučaju neuspelog lansiranja. Ovo je jedan od najvažnijih testova za odobrenje početka letova Dragona sa astronautima.

 

 

 

 

Opširnije: Testiran sistem za spašavanje posade kosmičkog broda DragonDodaj novi komentar

Najdalja galaksijaPogledajte tačkicu označenu na gornjoj fotografiji. Uveličana ona izgleda ovako:

kamera

ecl

Solar eclipse 20.03.2015.
Serbia, Novi Sad
Taken with Maksutov Cassegrain 127/1500mm telescope and Canon 600D

kamera

sp1

Sunčeve protuberence su izlivi gasa u Sunčevoj atmosferi. Protuberance u proseku traju oko tri Sunčeva obrta, ali u prošlosti su zabeležene protuberance koje su trajale i po nekoliko godina....

kupola 2U suradnji Industrijsko-obrtničke škole Pula i Astronomske udruge Vidulini izrađena je posebna astronomska „kupola“ (CubeDome) namjenjena smještaju jednog od robotiziranih teleskopa pri Vidulini Observatory.

 

 

Opširnije: U Pulskoj Industrijsko-obrtničkoj školi izrađena jedinstvena astronomska „kupola“Dodaj novi komentar

NH 80

pdf

Ima li Pluton neonske reke? Možda ispod površine krije okeanski plašt tečne vode? Ili možda poseduje egzotične kriovulkane? Ta pitanja otkrivaju koliko malo znamo o Plutonu, planeti patuljku ranije poznatoj kao regularnoj planeti, ali predstavlja i primer onoga šta će “New Horizons” otkriti u julu. Za nepuna tri meseca, ljudska vrsta će se susresti sa Plutonom i postati svedok najudaljenijeg randevua jedne letilice sa nekim telom Sunčevog sistema. Sa ovom posetom NH Plutonu biće završena prva opšta inspekcija solarnog sistema započeta još početkom kosmičke ere.

 

Zemlja : "Good night from space. Buona notte dallo spazio."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

glavaOtkrica150sPre nekoliko godina moj otac i ja smo napisali veliku knjigu, kojoj po sadržaju nema konkurencije kod nas. U njoj su predstavljene teme iz nekoliko oblasti prirodnih nauka: astronomije, matematike, elektrotehnike, geologije, biologije, antropologije, itd. Na koji način su pisani tekstovi, koji nivo znanja i informisanosti pokriva i kome se knjiga obraća?
Danas bih predstavio jedan deo teksta iz knjige, koji govori o jednoj naizgled neuobičajenoj temi za ovaj sajt, ali bez koje ne bi bilo ni onih drugih tema, a to je - čovek.

 

 

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...