Petak, prvi dan šestih 10 dana astronomije započeo je već u 9 ujutro postavljanjem teleskopa pokraj Srednjoškolskog centra i na Trgu kralja Tomislava i čekanjem da započne pomrčina sunca, što se dogodilo u 9 sati i 33 minute.

Interes građana na trgu kao i učenika kod škole bio je velik, tako da pretpostavljam da je pomrčinu kroz teleskop ili nabavljene specijalne naočale ovom prilikom pogledalo preko 700 osoba.

10da 1Promatranje pomrčine Sunca

U 18 sati u Hrvatskom domu počelo je i svečano otvaranje 10 DA prigodnim programom kojeg su za ovu priliku pripremili učenici glazbene škole Brune Bjelinskog te učenice Gimnazije Daruvar. Kroz program nas je vrlo vješto vodila Goranka kao domaćica svemirskog broda Kumova slama koji je krenuo na svoje desetodnevno putovanje.

10da2Goranka

Kao gosti bili su prisutni izaslanica župana BBŽ Daliborka Vrankić Horvat, gradonačelnik Dalibor Rohlik i dogradonačelnica Veronika Pilat.

10da3Izaslanica župana Bjelovarsko bilogorske županije Daliborka Vrankić Horvat

Kao počasni član AD Kumova slama prisutan je bio i akademik Vladimir Paar kojemu je ovom prilikom gradonačelnik uručio ključeve grada Daruvara čime je postao i počasni građanin našega grada. Odluku o tome donijelo je gradsko vijeće još 2014. godine ali gospodin Paar je bio spriječen da nagradu primi na Dan grada Daruvara te mu je uručena ovom prilikom.

10da4
Akademik Vladimir Paar prima ključeve grada od gradonačelnika Dalibora Rohlika

Čast da otvori šeste Dane astronomije pripala je novom počasnom građaninu i počasnom članu našega društva Vladimiru Paaru.

Kao i svake godine AD Kumova slama dodjeljuje počasnu člansku iskaznicu. Ove ju je godine pod rednim brojem 007 dobio gospodin Alan Jadanić.

 10da5Dunja je upravo predala iskaznicu koju Alan drži u ruci. Broj 007.

Izvršni odbor AD Kumova slama smatra da je dugogodišnji prijatelj našeg društva koji je svake godine prisutan zajedno sa svojim teleskopom kao edukator na naših 10DA zaslužio to priznanje te je odluku donio jednoglasno.

U 19 sati počelo je predavanje pod nazivom „Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda. Predavač Bojan Markičević držao nas je od prve do zadnje minute prikovane za sjedala i ostvario aktivno sudjelovanje svih.

Pričao nam je o velikim i malim brojevima i više nitko od nas prisutnih ne može reći da ne zna što je to eksponencijalni zapis. Natjerao nas je da shvatimo koliko smo maleni na Zemlji, u Sunčevom sustavu, u našoj galaksiji Kumovoj slami i u cijelom svemiru. Maleni a toliko važni da moramo paziti da nam život ne prođe hodajući maleni ispod zvijezda.

10da7 10da8
Bojan Markičević Bojan prima čestitke od akademika Paara čiji je student bio.

Nakon predavanja veliko je društvo otišlo na Star Party na lokaciju naše buduće zvjezdarnice, dok smo mi ostali zajedno sa predavačem Bojanom i akademikom Paarom otišli na večeru i druženje sve do pola noći. I tako je prošao prvi dan.

Subota, 10 sati. Postavljena su bila četiri teleskopa te nekoliko stolova sa stolicama kako bi započela radionica za djecu i promatranje Sunca i Sunčevih pjega za sve zainteresirane, kojih ni ovaj puta nije nedostajalo. Uz igru puno se toga dalo naučiti o našoj zvijezdi koja život znači.

10da9
Radionica na trgu

 U 17 sati započela je još jedna radionica na kojoj smo kroz razne aktivnosti pokušali djeci približiti astronomiju.

10da10Svemirke s crvenim očima

U 19 sati predavač kojeg nije trebalo posebno predstavljati (što se vidjelo u dvorani koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta), prof. Ivica Puljak iz Splita održao je predavanje pod nazivom „Sunce naše malo – zvijezda koja život znači‟. Saznali smo sve o našoj zvijezdi: kada i kako je rođena, što se to događa u njoj da nas može grijati svojim izgaranjem te kako će na kraju završiti svoj životni vijek skupa s nama.

10da11
Ivica Puljak

Na Star party, ovaj puta na Petrov vrh, krenulo se odmah nakon predavanja, dok su se neki pridružili profesoru Puljku na večeri i druženju. Priliku da se s njim druže i da razmjene iskustva ovoga su puta imali i profesori fizike iz naše županije koji su u popodnevnim satima održali županijsko vijeće te nakon toga prisustvovali predavanju. I ovaj puta spavati se išlo kasno (a moglo bi se reći i rano).

 10da12

Nedjelja, 12 sati. Opet je teleskop na centru omogućio znatiželjnima da promatraju Sunce i da postave pitanje astronomima o onome što ih zanima o astronomiji. Ovaj puta pitanje su imali i policajci. Naravno, ne o astronomiji već o tome imamo li dozvolu za korištenje trga (što smo naravno imali).

10da13Na trgu

17 sati. Radionica za djecu i kviz znanja koji je pokazao da svi još imamo puno toga za naučiti o svemiru i povijesti istraživanja svemira.

 10da14

 U 19 sati počela je projekcija dokumentaraca o svemiru i evoluciji.

I tako je prošao treći dan leta svemirskog broda Kumova slama.

 


Novih 10 dana astronomije!

Prethodni 10DA

10 dana astronomije - prva tri dana (2014.)

Ostale fotografije potražite ovde10 dana astronomije - 2014 - program

Deset dana astronomije - 2014

Deset dana astronomije 2013. 

Deset dana astronomije 2013. (ii)

Još tri dana DDA 2013.

Petak na DDA 2013.

Daruvar: 10 dana astronomije 2012

Daruvar - deset dana astronomije 2011


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 1 sat ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...