28. oktobar 2014.  Ovo je prevod ESO saopštenja za javnost eso1433.

eso1433a
Sporazum o pridruženju Poljske potpisali su danas u Varšavi ministarka Kolarski-Bobińska i generalni dirktor ESO-a Tim de Zeeuw, u prisustvu drugih bitnih zvaničnika iz Poljske i ESO-a.

Lena Kolarska-Bobińska, poljska ministarka za nauku i visoko obrazovanje, je danas potpisala sporazum prema kome će se ova zemlja pridružiti Južnoj evropskoj opservatoriji, ESO, najproduktivnijoj opservatoriji na zemlji. ESO se raduje pristupanju Poljske među zemlje članice, što će biti propraćeno i ratifikacijom ugovora o pridruženju.

  eso1433b
 

Poljska ministarka Kolarski-Bobinska i generalni direktor ESO-a Tim de Zeeuw potpisali su danas u Varšavi sporazum o pridruživanju Poljske, u prisustvu drugih bitnih zvaničnika iz Poljske i ESO-a. 

Autorska prava: ESO

Poljska ministarka Kolarski-Bobinska i generalni direktor ESO-a Tim de Zeeuw potpisali su danas u Varšavi sporazum o pridruživanju Poljske, u prisustvu drugih bitnih zvaničnika iz Poljske i ESO-a. S obzirom na to da ovaj sporazum predstavlja pridruživanje internacionalnog karaktera, on će biti predat parlamentu Poljske na ratifikaciju[1]. Potpisivanje sporazuma usledilo je nakon jednoglasnog odobrenje od strane ESO odbora tokom vanredne sednice 8. oktobra 2014. godine.

"Veoma smo uzbuđeni što je naše članstvo u ESO-u nadomak ruke" rekla je ministarka  Kolarska-Bobińska. "Ovaj sporazum će otvoriti mnoge mogućnosti za nas u budućnosti i povesti poljsku industriju, nauku i tehnologiju korak unapred. Ovo je početak fantastičnog partnerstva bitnog za evropsku astronomiju koje će osnažiti i naše veze sa Čileom, sa kojima već imamo ostvarenu intenzivnu saradnju, na primer u rudarskoj industriji - još jednom polju na kojem su čilenske prirodni resursi izvanredni.

Ova veza izmedju ESO-a i Poljske proširuje njihove astronomske zajednice. Naprimer, poslednji Veza između ESO-a i Poljske prostire se mimo astronomskih zajednica. ESODan industrijeodržan je u Varšavi, januara 2013. godine. Ovaj događaj je bio prilika da ESO informiše poljske industrijalce o svojim trenutim objektima i budućim planovima, uključujući i izgradnjuEvropskog izuzetno velikog teleskopa (E-ELT).

"Radujemo se tome što će Poljske postati članica naše organizacije" izjavio je generalni direktor ESO-a Tim de Zeeuw. "Poljska veoma uspešna astronomska zajednicaće će doprineti osnaživanju ekspertize u zemljama članicama ESO-a. Poljska će dobiti pravo pristupa nekim od najboljih teleskopa i opservatorija na svetu, uključujući Veoma veliki teleskop na Paranalu, ALMI na Šahnantoru, i u narednim decenijama Ekstremno velikom teleskopu na Armazonima, što će biti veliki iskorak unapred. Poljska sada može postati deo grupe koja ulaže napore u izgradnji E-ELT-a.

Poljska, domovinaNikole Kopernika, astronoma koji je prvi došao na ideju da Sunce i Zemlja ne leže u centu Sunčevog sistema, ima bogatu tradiciju u bavljenju astronomijom koja se proteže do današnjeg dana. "Poljski astronomi su značajno doprineli astronomskim istraživanjem u poslednjim godinama i sa pridruženjem ESO-u ovaj doprinos bi trebao da bude sve veći" rekla je ministarka Kolarska-Bobińska.

Beleške

[1] Nakon ratifikacije članstva Poljske, ESO zemlje članice će biti: Austrija, Belgija, Brazil (čeka ratifikaciju), Češka, Danska, Francuska, Finska, Nemačka, Italija, Holandija, Poljska, Portugalija, Španija, Švedska, Švajcarska i Velika Britanija. 

Više informacija

ESO je najistaknutija međunarodna astronomska organizacija u Evropi i najproduktivnija zemaljska opservatorija na svetu. Podržava je 15 zemalja članica: Austrija, Belgija, Brazil, Češka, Danska, Francuska, Finska, Nemačka, Italija, Holandija, Portugal, Španija, Švedska, Švajcarska i Velika Britanija. ESO sprovodi vrlo ambiciozan program fokusiran na dizajn, izgradnju i upravljanje najmoćnijim astronomskim opservatorijama na Zemlji, koje će omogućiti značajna naučna otkrića. Takođe, ESO ima vodeću ulogu u promovisanju i organizovanju saradnje u oblasti astronomskih istraživanja. ESO vodi tri jedinstvene posmatračke lokacije u Čileu: La Sija, Paranal i Šahnantor. Na Paranalu, ESO upravlja Veoma velikim teleskopom, najnaprednijim teleskopom na svetu u oblasti vidljive svetlosti, a rukovodi i teleskopima za pregled neba. VISTA radi u oblasti infracrvene svetlosti i najveći je teleskop za pregled neba na svetu, dok je VST najveći teleskop dizajniran da sprovodi pretraživanja neba isključivo u oblasti vidljive svetlosti. ESO je evropski partner na revolucionarnom projektu ALMA, najvećoj astronomskoj opservatoriji današnjice. ESO trenutno radi na projektovanju i izgradnji Evropskog izuzetno velikog teleskopa, koji će postati “najveće svetsko oko upereno ka nebu”.

Kontakt

Ivana Horvat
Astronomsko društvo Novi Sad
Petrovaradin, Srbija
Email:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
Email:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ovo je prevod ESO saopštenja za javnost eso1433.

Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...