U Petnici se ove nedelje održava regionalni seminar za slepe i slabovide osobe sa prostora nekadašnje Jugoslavije. U pitanju je prvi seminar kojim se osobama sa oštećenim vidom približava praktični rad u prirodnim naukama.


isp

Tokom četiri dana seminara pod nazivom „Nauka na dohvat ruke“ dvadesetak učesnika po prvi put realizuje vežbe u laboratorijama za fiziku, hemiju i biologiju. Učesnici iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore uz pomoć stručnih radnika Istraživačke stanice imaju priliku da praktično dožive svet oko sebe kakvim ga nauka opisuje bez obzira na lični hendikep.

Inkluzivno obrazovanje za osobe sa posebnim potrebama u našoj zemlji se, u najboljem slučaju, završava na teorijskom usvajanju znanja. Za slepe i slabovide osobe u školama nije moguće organizovati upoznavanja prirodnih nauka u laboratorijama.

„Istraživačka stanica Petnica teži da nauku približi svima koji to priželjkuju, svima koji su motivisani da svet oko sebe istražuju mnogo više, bez obzira iz kojih škola dolaze, kakvog su socio-ekonomskog statusa, ili da li su osobe sa posebnim potrebama. Mi smo tu da se potrudimo i program osmislimo tako da svi oni koji nauku vole dobiju priliku da se njome i bave. Bez obzira koliko je to teško i izazovno za nas kao organizatora.“ – kaže Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice.

Učesnici ovog pionirskog seminara, ne samo u našoj zemlji već i regionu, imaće priliku da dodirom upoznaju različite insekte iz naše zbirke, modele polena odšatmapne na 3D štampaču, različite vrste biljaka na terenu u blizini Stanice, da dožive hemijske reakcije čulom mirisa, da upoznaju strukturu molekula na osnovu fizičkih modela, kao i da proveri fizičke zakone u akustici i da eksperimentišu sa zvukom.

„Smatram da je seminar ’Nauka na dohvat ruke’ veliki korak u cilju podizanja standarda inkluzivnog obrazovanja u Srbiji i regionu. Seminar ovakvog karaktera se prvi put održava u Srbiji. Samo najrazvijenije zemlje sveta omogućavaju da se slepi i slabovidi omladinci bave prirodnim naukama, a time se razbiju predrasudu da je jedino bavljenje društvenim naukama moguće. Zahvaljujem se Istraživačkoj stanici Petnica na podršci da se seminar ovakvog karaktera održi.“ – kaže Nikola Nikolić poverenik za rad sa omladinom Saveza slepih Srbije.

Cilj seminara je i da učesnicima kroz različita predavanja daju informacije koje će im omogućiti i dalji samostalni rad. Teme poput etike u nauci, bezbedni rada u laboratorijama, izvori naučnih informacija na internetu, model inkluzivnog obrazovanja u Sloveniji, gde pronaći online kurseve ili predavanja na internetu, aktuelna istraživanja u prirodnim naukama, će omogućiti da i posle seminara učesnici mogu samostalno da rade na svom obrazovanju.

isp2

„Petnica je ovaj program osmislila i realizovala samostalno i iz svojih sredstava, jer nam je želja da pokažemo da je to moguće i u programskom i u tehničkom smislu. Nadamo se da ćemo dobiti podršku neke društveno odgovorne kompanije koja smatra da je inkluzivno obrazovanje važno kako bi ovaj program postao redovan i dostupniji još većem broju korisnika.“ – zaključuje gospodin Majić na kraju.

Kroz programe Istraživačke stanice Petnica je u prethondih 32 godine u okviru 3100 seminara i kampova prošlo oko 50.000 srednjoškolaca, osnovaca i studenata. Petnica se smatra prestižnom i jedinstvenom institucijom za naučno obrazovanje mladih talenata u Evropi.

Kontakt: Nikola Božić, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., 0658205620


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 23 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...