Moguće smetnje na radio valovima te pojava polarne svjetlosti navecer i u noći sa petka na subotu.


 

CME Erupts on the Sun - August 31
fotografija
Fotka polarne avjetlosti jutros iz sjeverne Irske

Snažna eksplozija prekjučer je potresla aktivna područja 2157 i 2158 na Suncu. Izbačaj koronarne mase (CME) usmjeren je direktno prema našoj planeti.

Prvi CME klase G1 upravo djeluje na magnetsko polje Zemlje i vidljiv je na pokazateljima senzora astronomskih instrumenata. Pristižu i prve fotografije polarne svjerlosti iz Kanade i sjevernih dijelova SAD. Ono sto je znatno markantnije tek slijedi. Kroz nekoliko sati pogoditi će nas i drugi CME, klasifikacije G3, znatno jaće snage. Ovisno o stanju Zemljinog magnetskog polja te dinamici interakcije istog sa nadolazecim CME možemo u najradikalnijem slučaju očekivat smetnje u radio komunikacijama, a tijekom večeri i noći čak i pojavu polarne svjetlosti na našem nebu.

Sunce upravo izlazi iz svog maksimuma aktivnosti i za očekivati su ovakve situacije i tijekom narednih mjeseci. Posljednji put polarna svjetlost iz Istre snimljena je u dva navrata u Vidulinima tijekom 2003. i 2004. godine.

Pogledajte pokoji puta prema sjevernom horizontu tijekom večeri. Izvjestavat ćemo tijekom dana o dogadjanjima u interplanetarnom prostoru oko naše planete. Budite sa nama......

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 12 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 12 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 17 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 23 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...