U ponedeljak, 8. septembra, u Novom Sadu, tačnije na Novosadskom univerzitetu, počinje CERN-ova škola „Danube School on Instrumentation in Elementary Particle and Nuclear Physics“ što bismo preveli kao: Cernova škola podunavlja o instrumentaciji u  fizici čestica i nuklearnoj fizici. Škola će trajati do subote, 13. septembra.


Cilj Cernove škole je da okupi završene studente, doktorande i postdoktore iz cele dunavske regije i šire međunarodne zajednice koji se u svojim istraživanjima bave fizikom čestica i nuklearnom fizikom, kako bi im se pružila prilika da se upoznaju sa savremenom tehnologijom koja se danas koristi u fizici čestica i nuklearnoj fizici i da steknu iskustvo u radu sa njom. Takođe, i ne manje važan cilj, je podsticanje buduće saradnje između mladih fizičara koji se bave istraživanjima iz pomenutih oblasti.

uNS
Novosadski univerzitet

Cernova škola ima određenu tradiciju, jer se svakih nekoliko godina održava već desetak puta u raznim zemljama. Ovog puta pažnju Škole privukao je Novosadski univerzitet koji se spremno prihvatio da ove godine bude organizator i domaćin Škole. Ne treba ni pominjati kolika je to velika obaveza, ali i privilegija za ovaj naš Univerzitet, ali i za čitavu našu zemlju.

- Glavni nosioci realizacije, kaže nam profesor dr Dušan Mrđa sa Departmana za fiziku i član lokalnog organizacionog komiteta Škole, su Rektorat Univerziteta u Novom Sadu, novosadski Departman za fiziku i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada. Ideja je, nastavlja prof. Mrđa, da se fundamentalna fizika na neki način objedini i sa inžinjerskim pristupom i praksom. Prema tome, učesnici ove škole su ne samo čisti fizičari već i inžinjeri koji bi trebalo da uoče svoje mogućnosti da se uključe u istraživanja moderne fizike.

Na konferenciji će biti 60-tak učesnika, od kojih je oko 20 iz Srbije i podunavlja, a ostatak iz čitavog sveta.

Troškove škole snosi Novosadski univerzitet, uz podršku Pokrajinskog sekretarija za nauku i tehnološki razvoj, i sam CERN.


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 1 dan ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...