RadioPataklogoValjevo - Ministarstvo prosvete obustavilo je finansiranje Istrazivacke stanice Petnica. Direktor te jedinstvene naučno-obrazovne ustanove za mlade na Balkanu Vigor Majic upozorava da su zbog toga dovedeni u pitanje programi koji su planirani u toku leta i napominje da je ovo prvi put za 25 godina, koliko postoji Istrazivacka stanica Petnica, da je Ministarstvo prosvete potpunio obustavilo finansiranje programa.

„Ministarstvo prosvete potpunio je obustavilo finansiranje naših obrazovnih programa. Za sprovodjenje seminara, kurseva i kampova ove godine nam je potrebno 40 miliona dinara. Po važećem planu finansiranja od strane Ministarstva prosvete, očekivali smo 24 miliona, ali smo dobili nula dinara. To praktično znači da ćemo morati da prekinemo realizaciju dobrog dela programa, tako što ćemo letnje seminare i kampove, umesto krajem avgusta, okončati krajem jula, te otkazati sve ono što je planirano za jesen. Pitanje je i da li ćemo onda moći da udjemo u ciklus prijavljivanja učenika za programe sledeće godine, a tako smo radili prethodnih 25 godina", priča direktor Istraživačke stanice Vigor Majić.

Za sprovodjenje programa u Istraživačkoj stanici za ovu godinu potrebno je 40 miliona dinara. Bez 24 miliona dinara, koliko su ocekivali od Ministarstva prosvete, prakticno bice obustavljene sve aktivnosti, a u Petnici kazu da ce potrebna sredstva morati da pronadju za odrzavanje sedam objekata u Petnici i za plate 35 zaposlenih. Vigor Majic kaze da se Istraživačka stanica Petnica nasla u apsurdnoj situaciji, jer se ovih dana privode kraju dogovori Vlade Srbije sa Evropskom investicionom bankom o nastavku gradnje i prosirenju kapaciteta stanice. „Biće zaista jako ironično ako započnemo proširenje smeštajnih kapaciteta, a u isto vreme obelodanimo da nemamo novca za programe. Ideja da treba davati pare za gradnju, a zanemariti sadržaje, na našem primeru može da pokaže svu svoju besmislenost", konstatuje Majić.

Inace, u Petnici se svake godina odrzi oko 140 programa, seminara, kurseva i kampova, kroz koji prodje oko 2.500 daroviti ucenika i studenata iz cele Srbije i zemalja regiona.

Izvor: http://www.patak.co.rs/sh/1456/10/9781/

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...