adrbmemorandum


Saopštenje za direktore škola i nastavnike

ZVEZDANI ŠATOR U ŠKOLAMA ŠIROM SRBIJE!

Šta je mobilni planetarijum? Mobilni planetarijum je savremeno nastavno-pedagoško sredstvo. Sistem čine šator, specijalizovan projektor „riblje oko“ i kompjuter. Šator, napravljen od posebne vrste platna, skrojen je tako da, kada je potpuno naduvan, dobije oblik polulopte. Zbog toga se ovakvi uređaji nazivaju još i kupole na naduvavanje („inlfatable domes“). Prvi instrumenti ovog tipa počeli su da se proizvode sedamdesetih godina prošlog veka i od tada ih je preko milion prodato širom sveta.planetarijum

Za kupolu visine oko 3.5m, koja je u osnovi je široka oko 6 m, potrebno je obezbediti prostor u fiskulturnoj sali ili u holu škole, kao na slici.

Šta se može videti pod zvezdanim šatorom? Predavači Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ (sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti popularizacije astronomije u planetarijumu na Kalemegdanu, na letnjim školama, noćima muzeja,festivalima naukei međunarodnim konferencijama) kroz zabavu i razgovor demonstriraju nebesku sferu i prividno kretanje nebeskih tela na njoj, otkrivaju tajne zvezdanog neba, sazvežđa, planeta i satelita, zvezdanih jata, maglina i galaksija, sve do objekata na samom rubu svemira. Instrument softverski koristi bogatu bazu naučnih podataka. Omogućeno je uveličavanje svih objekata Sunčevog sistema i sto deset maglina, tzv. Mesijeovih objekata.

pl2

Šta se može naučiti u ovom zvezdanom bioskopu? Koristeći metode neformalnog učenja i interaktivnih radionica, predavači pomažu budućim zvezdanim detektivima da naprave svoje prve korake na zvezdanim stazama – razotkrivajući šta su lažna a šta prava kretanja na nebu, uzroke smene dana i noći, smene godišnjih doba, zvezde padalice, Sunčeve eksplozije, crne rupe... Pomoću mape koju čini 88 zamišljenih slika na nebu, tj. sazvežđa, koja u stvarnosti ne prestavljaju realne fizičke sisteme, demonstrira se orijentacija u prostoru - pronalaženje zvezde Severnjače, strana sveta, osnovnih elemenata astronomskih koordinatnih sistema (za srednjoškolce). Upoznaju se fizičke osobine stanovnika Sunčevog sistema, naše galaksije i nekoliko drugih galaksija, kao i nastanak hemijskih elemenata u eksplozijama zvezda.

Najvažniji zadatak pokretača ovog projekta je da se, osim razvijanja istraživačko-kritičkog pogleda na svet i racionalnog razmišljanja, kod učenika poveća svest o univerzumu i inspiracija za učenje prirodnih nauka.

Korisne informacije za direktore škola, nastavnike i pedagoge:

Sadržaj predavanja je u korelaciji sa nastavnim sadržajima nastavnih predmeta „Svet oko nas“, „Geografija“, „Biologija“, „Fizika“, „Hemija“, „Matematika“ i „Astronomija“, a može biti, takođe, velika inspiracija za umetničke vizije vasione i nebeskih tela (korelacija sa likovnom umetnošću) ili kreativno pisanje poezije i proze (korelacija sa književnošću). Moguće je ugovoriti temu predavanja prema potrebama škole, u dogovoru sa nastavnicima i/ili prema željama samih učenika („Crne rupe“, „Širenje svemira“, „Asteroidi, komete i meteori“, „Sunce“, itd...)

  • Jedna projekcija traje oko 30 m i može joj prisustvovati do 50učenika. Cena je 150 dinara po učeniku, škola ne snosi nikakve dodatne troškove za organizaciju i transport instrumenata. Za škole sa velikim brojem učenika raspored predavanja može biti dogovoren i za nekoliko dana u nizu, kako bi svi zainteresovani učenici mogli da posete mobilni planetarijum.                                                                                           
  • Prilikom ugovaranja poseta, iz prethodnih iskustava stečenih tokom probnog rada u maju i junu 2013, predlažemo sledeće korake:
  •  Unapred najaviti broj učenika i napraviti raspored dolaska grupa za sve vreme rada instrumenta (dve projekcije na sat, pri čemu je predviđeno da se radi osam do deset sati bez prekida). U jednom danu može da se održi 16 - 18 projekcija (640 – 900 učenika može da vidi zvezdani bioskop tokom samo jednog radnog dana!)
  • Obezbediti dobro prebrisanu i očišćenu fiskulturnu salu ili hol škole (zbog skupocene opreme poželjne podloge su parket, pločice ili druge glatke podloge).

 planetarijum2

Rezervišite odmah svoju kartu za svemirsko putovanje!

Zakazivanje termina moguće je putem SMS-a i e-maila:

 

DSC02205
Mr Nataša Stanić (tel: 069⁄557-2077, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.)

Aleksandar Otašević (tel: 064⁄297-1239, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Author: Mr Nataša Stanić

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...