naEverestu

Iako ovaj naslov zvuči kao klasična novinarska patka u AM, ipak je istinita. Samo ne onako senzacionalistički, kako bi se pomislilo na prvi pogled, ali ipak dovoljno interesantno da se napiše malo o tome. Naime, radi se o tome da je američki astronaut Scott Edward Parazynski[1] (1961) poneo nekoliko kamenčića sa Meseca na Mont Everest, s namerom da ih približi njihovoj kolevci najviše što je to moguće na našoj planeti.

[Za detaljnije podatke o njegovom penjanju na krov sveta pogledaj onorbit.com/everest]

Da ne bude dodatne zabune: kamenčići nisu lično njegovi, već je NASA velikodučno pozajmila timu Parazanskijevih penjača uzorke rigolita, što uostalom često rade svoj dvanaestorici astronauta koji suikada posećivali Mesec u periodu 1969-1972. Njemu je zapao uzorak 10085,134 koji je u julu 1969. pokupio Neil Armstrong svega 5 metara od mesta spuštanja njegovog lunarnog modula „Eagle". Uzorak je težak 0,052 grama, i nalazi se u akrilskoj kapsuli prečnika 2 cm. Ovi mali komadići su bili deo većeg komada (564 g) koji je Amerika tokom sedamdesetih darivala svim svojim saveznim državama tokom projekta „Small World".

Interesantno je da je Armstrong, posle puta na Mesec, postao blizak prijatelj sa prvim čovekom koji se 1953. popeo na Mont Everest, nedavno preminulim ser Edmundom Hillaryjem. Često su zajedno putovali, uključujući i put na Severni pol.

Parazinski je dobio ovu pozajmicu između ostalog i zahvaljujući svom učešću u „Čelendžerovom centru za svemirsko obrazovanje" (Challenger Center for Space Science Education). On je član direktorskog borda ovog centra, koji su neposredno nakon nesreće šatla 1986. osnovali članovi porodica postradale posade STS-51L.

Danas širom sveta postoji više od 50 ovakvih centara, koji pomažu srednjoškolcima da kroz različite simulacije nauče što više o svemirskim misijama. Tokom svog penjanja, koje je u toku, Parazanski je putem satelitskog videolinka odgovarao na desetine pitanja koje su mu uputili studenti Čelendžer Centra širom Amerike. To mu je omogućio njegov sponzor, SPOT Satellite Messenger Company (deo Globalstara), te njegovo napredovanje može da se prati u real-timeu na http://www.SPOTAdventures.com.

Ovo je drugi pokušaj osvajanja Mont Everesta od strane ovog entuzijaste. Prošle godine u tome ga je nadomak vrha sprečila ozbiljna povreda leđa, ali je ove godine, zahvaljujući operaciji i intenzivnom treningu, ponovo u velikoj formi i spreman za poduhvat njegovog života. Srećno!

 

ME2
Scott drži u ruci uzorak iz Mora Tišine u specijalnoj zaštitnoj kutijici.

ME1

Scott tako drži uzorak 10085,134 da stvara utisak pomračenja Meseca. Mont Everest je sa leve strane.




[1] Ovaj lekar je već pet puta leteo u kosmos (svaki put u šatl misijama kao specijalista), a poslednji put u misiji STS-120. Ukupno je u svemiru proveo 1.016 sati (šest nedelja), a van letilica je u 7 šetnji (EVA) proveo ukupno 47 sati, jer je tek drugi američki astronaut koji je samo u jednoj misiji bio 4 puta napolju.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: