(17. februar, RIA Novosti, Rusija)

meteor1
meteor2
meteor3
Fragmenti meteorita

Fragmenti meteorita koji su pogodili oblast Urala 15. februara i koji je povredio po poslednjim objavljenim podacima preko 1000 ljudi, pronadjeni su u Jezeru  Čebarkul u regionu Čeljabinska.

"Upravo smo kompletirali istraživanja kojim potvrdjujemo da su uzorci koje smo našli u oblasti Čebarkul jezera, definitivno meteoritske prirode." - izjavio je viktor Grohovski sa uralskog federalnog univerziteta.

"Ovaj meteorit je po svom sastavu hondrit, kameni meteorit koji sadrži 10 procenata gvoždja. Ovom prilikom ćemo ga nazvati čebarkulski meteorit" - kaže Grohovski.

NASA pretpostavlja grubom procenom da je meteorit bio velik 15m u prečniku kada je ušao u Zemljinu atmosferu te je na posletku eksplodirao kao bolid koji je bio svetliji od Sunca.

Meteorit je u plamenu probijajući atmosferu iznad Urala proizveo više snažnih detonacija, koje su usled udarnog talasa nanele direktnu štetu na zgradama na kojima su popucali prozori te su se javljali i drugi vidovi oštećenja. Najveći deo ljudi povredjen je krhotinama stakla a neki i usled pada.

 



 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...