Još prošle godine ova, 2013-ta, je proglašena za godinu kometa jer će čak četiri njih prošetati našim nebom. Ali izgleda da je realnije reći da je ova godina, bar sudeći po početku, godina meteorita i ostalog kamenja i stenja koje paraju zemaljsko nebo. Počelo je, što se naših krajeva tiče, bezazleno, sa vešću da je nad Balkanom proleteo bolid, zatim je najavljen prelet asteroida na rekordno maloj visini za veličinu stene od 50-tak metara, a baš u vreme kada sam ja na jednoj televiziji objašnjavao kako je, što se nebeskih događaja tiče, sve u redu, gotovo dosadno, snažne detonacije potresale su nebo nad Uralom, u Rusiji.

meteorit-rusija
Simuliran pad meteorita

Prve vesti o tom događaju sačekale su me kod kuće, nakon moje vesele izjave za televiziju. Ispočetka su one bile sasvim benigne: zapažen sjajan bolid - ok, lepo, biće interesantnih slika. Prvih minuta je sve to još bila samo estetika interesantna najviše za ljubitelje astronomije. Zatim je javljeno da ima i povređenih ali jedno desetak i to zbog popucalog stakla na prozorima. Dobro, dešava se, povrede su lake, nema drame. A onda je, u sledećim izveštajima, broj povređenih počeo da se diže: 100 povređenih, pa preko sto, pa je onda javljeno da ima i teže povređenih, da su među povređenima i deca; zatim da ima više od 500 sa ozledama, manjim i većim; zatim hiljadu, pa preko hiljadu i dve stotine. Srušio se krov jedne fabrike, oštećeno preko 3000 domova, vojska uzbunjena.... Zapravo bila je to prava drama. Govorilo se da je ruska armija pucala na meteoroid i da se zato on raspao. Zatim je ta vest demantovana. Pa su počela nagađanja da je meteorit zapravo deo asteroida koji je isto veče proletao pored naše polanete. Onda je i to demantovano. A evo danas je Internet pun vesti da je i nad Kubom proleteo bolid - i to kakav!

Bolid-Kuba2013

Ali da sumiramo podatke o ruskom meteoritu. Radi se o malom asteroidu, koji je 15. februara u 9:20 po ruskom, lokalnom vremenu (3:20:26 UTC), ušao u atmosferu nad Čeljabinskom u Rusiji. Procenjuje se da je imao prečnik od oko 15 metara, a masu od 7.000 tona. U atmosferu je ušao pod uglom od oko 20 stepeni velikom brzinom koja se procenjuje na 65.000 kilometara na čas. Kroz atmosferu je prošao za 30 sekundi. Raspao se na visini od oko 20 do 14 kilometara od površine Zemje. Izazvao je udarni talas snage 300 kilotona TNT i izazvao posledice koje smo gore nabrojali.

Pogledajte simulaciju udara:

 

Snažane zaglušujuće eksplozije

Mali rečnik

Meteor je pojava, to je svtao trag koji u atmosferi ostavi...

... meteroid, mali objekat (često veličine zrna graška) kada uleti u atmosferu.

Meteorit je telo koje padne na plenetu (ili drugo telo)

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...