Moskva -- Meteorska kiša izazvala je eksplozije u donjem delu atmosfere iznad Urala. U nekim oblastima rasprsnuli su se prozori na kućama. Više od 550 ljudi povređeno.

bolid

Foto: Beta, AP

U tri ruska grada u oblasti preko koje je meteorska kiša "proletela" zavladala je prava panika.

Svedoci govore da se na nebu dogodio niz eksplozija od kojih su se kuće tresle, a prozori pucali. Kako javlja Gazeta, povređeno je više od 550 ljudi, od kojih 58 dece. Kod većine povređenih radi se o lakšim povredama izazvanim staklom.

Takođe, prema najnovijim podacima, 367 lica je zatražilo medicinsku pomoć, 22 osobe su hospitalizovane, dok je troje njih zadobilo "ozbiljne povrede".

Snažno svetlo moglo se videti na prostorima regiona Čeljabinsk, Tjumen i Sverdlovsk, ali i iz severnog Kazahstana.

Prema prvim informacijama, jedan meteroit pogodio je region Čeljabinsk, udaljen oko 1.500 kilometara od Moskve, što je potvrdio i portparol ministarstva za vanredne situacije za novinsku agenciju Interfaks.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Kolesnjikov potvrdio je raniju informaciju da se srušio krov jedne fabrike cinka, površine 600 metara kvadratnih, javio je AP.

Svedoci kažu da je eksplozija bila toliko glasna da je podsećala na zemljotres i grom u isto vreme.

Prema pisanju ruske Gazete, meteor je srušila ruska protivvazdušna odbrane koja je smeštena u naselju Urzumka, u blizini Čeljabinska. Navodno su ruske rakete raznele meteroit u komade na visini od 20 kilometara.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije istaklo je da je odmah u region poslato 20.000 spasilaca , kao i tri letelice.

Takođe, demantovana je prvobitna informacija da su telekomunikacione veze u prekidu.

Astronomi ne odbacuju mogućnost da su "kišu" izazvali delići asteroida 2012 DA14, koji će danas "proleteti" pored Zemlje, na rekordno maloj udaljenosti. Ipak, na potvrdu će se još čekati. Prema prvim procenama najveći meteorit imao je prečnik od oko deset metara.

Kako se navodi, eksplozija je napravila i manju ozonsku rupu iznad Čeljabinska, a njena snaga je procenjena na više desetina kilotona.

"Čim imate takvu eksploziju imate i rupu, tako da nas očekuje malo više ultraljubičastog zračenja. Verujem da se sve desilo na visini od oko 50 kilometara. Ipak, nema opasnosti od kontaminacije radijacijom. Verovatno sada negde postoji krater, ali meteoriti obično nisu radioaktivni, a njihov najjači efekat budu svetlost i udar od eksplozije", rekao je astrofizičar Sergej Zamozdra.

On je dodao da će potrajati dok se ne pronađu svi fragmenti, kao i da se događaj ovakvog intenziteta dogodi na Zemlji svakih 30-ak godina.

Oglasio se i ruski premijer Dmitrij Medvedev, koji je rekao da se nada da nema ozbiljnih incidenata i dodao da bi ova meteorska kiša mogla biti simbol predstojećeg ekonomskog foruma u Rusiji.

"Ovaj događaj je pokazao da nije ranjiva samo ekonomija, već i cela planeta", rekao je Medvedev.


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 7 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 13 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...