Odsek za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, nakon uspešnih organizacija i koorganizacija mnogobrojnih medjunarodnih konferencija, škola i radionica u prethodnih 8 godina, ove godine u saradnji sa Astronomskom opservatorijom Beograd, organizuje Spring School on Strings, Cosmology and Particles - SSSCP2009 (31. mart - 4. april). Lokalni koorganizator je Podružnica društva fizičara Srbije-Niš.

Svečano otvaranje Škole je planirano za 31. mart 2009. godine u 14:00h u biblioteci Astronomske opservatorije u Beogradu (ul. Volgina br. 7), gde će biti održana i sva predavanja predvidjena za prvi dan skupa. Sva ostala predavanja će biti održana na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu (Višegradska 33). Program škole možete naći ovde.

U radu Škole će učestvovati oko 60 učesnika iz 10 zemalja. Osnovni cilj Škole je predstavljanje najnovijih rezultata vodećih naučnika u svetu u oblasti matematičke i teorijske fizike visokih energija i unapređivanje regionalne saradnje. Glavne teme su: teorija struna i superstruna, kosmologija, kvantna gravitacija, ekstra dimenzije, fizika čestica na novom LHC akcleratoru i druge.

Pored naučnog dela Škole, planirana je i prezentacija o dosadašnjoj i budućoj saradnji u oblasti nauke i obrazovanja, koju organizujemo zajedno sa dr Engelbertom Rosom (Dr. Engelbert Ruoss), direktorom UNESCO-BRESCE u sredu, 1. aprila u 9:15h, u svečanoj sali Fakulteta. Planirano je i popularno predavanje dr. Ilje Doršnera (Jožef Štefan Institut, Ljubljana, Slovenija) pod nazivom ‘’O stabilnosti elementarnih čestica’’, za četvrtak, 2. aprila u 20:00h, koje će biti održano u velikoj sali Fakulteta. Takođe najavljujemo okrugli sto o regionalnoj saradnji koji je planiran za subotu 4. aprila u 17:30h, kao i prezentaciju prof. dr M. Haka (Michaek Haack) o pripremi za elitne master studije na Univerzitetu LMU&TU u Minhenu, Nemačka.

Škola je deo aktivnosti Mreže institucija Jugoistočne Evrope u oblasti Teorijske i Matematičke fizike (SOUTHEASTERN EUROPEAN NETWORK IN MATHEMATICAL AND THEORETICAL PHYSICS - SEENET-MTP), http://www.seenet-mtp.info/. Mrežu trenutno čini 14 naučno-istraživačkih institucija, fakulteta i univerziteta iz 6 zemalja regiona, 14 partnerskih institucija iz Evrope i Amerike i oko 140 fizičara i matematičara, pretežno iz Balkanskih zemalja, ali i iz mnogih drugih zemalja širom sveta. Koordinatori Mreže su od njenog osnivanja 2003. godine, prof. dr Goran Djordjević i PMF u Nišu (kao centralna institucija).

Glavni sponzor rada Mreže je specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO-BRESCE (sa svojim jedinicama u Veneciji i Parizu). Rad Mreže podržavaju i Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, Grad Niš i GO Palilula.

Predsednik Organizacionog odbora Škole SSSCP2009
Koordinator SEENET-MTP Mreže
prof. dr Goran Djordjević

Milan Milošević
Author: Milan MiloševićWebsite: http://www.svetnauke.org

Urednik i osnivač sajta Svet nauke. Doktorirao teorijsku fiziku i radi kao docent na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu. Najviše ga interesuje astrofizika, kosmologija i inflacija, a najveći deo svog slobodnog vremena posvećuje popularizaciji i približavanju nauke mladima. Dugogodišnji borac za razotkrivanje astrolagarija i ostalih kvazinauka na Internetu, i šire.

Neki tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...