Posle prošlogodišnjeg postavljanja izložbe minerala i stena pod nazivom „I bi svetlost...“ u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, ova postavka, u nešto izmenjenom izdanju dolazi i u Čačak – grad poznat po padu i pronalasku jednog od čuvenih srpskih meteorita.

Osim brojnih eksponata iz jedne od najstarijih zbirki Prirodnjačkog muzeja u Beoradu  (Mineraloško - petrološke zbirke), među poznatim meteoritima, retkim i neobičnim stenama, atraktivnim mineralima, dragim i poludragim kamenjem, biće izloženi i najstariji primerci minerala i stena iz riznice muzejskih predmeta Narodnog muzeja u Čačku.

Ametist-Sasenka-1

Ametist, ljubičasti varijetet kvarca za koji se u starom Rimu smatralo da štiti od pijanstva, dok su ga Egipćani koristili za razgovor sa bogovima.
Primerak je deo mineraloške zbirke beogradskog Prirodnjačkog muzeja. 
Foto: Tanja MB

Izložba čiji su autori Tatjana Milić Babić (kustos petrolog), Aleksandar Luković (diplomirani inženjer mineralogije) i Biljana Čkonjević (kustos paleontolog), biće otvorena 12.04.2011. g. u 19 h u prostorijama čačanskog Narodnog muzeja. Posetioci, koje ovom prilikom srdačno pozivamo, moći će da uživaju u izloženim eksponatima do 15. maja 2011. godine.

Gnajs---Sasenka-1

Gnajs, metamorfna stena korišćena u izgradnji Vrsačke kule, utvrđenja poreklom iz 15. veka.
Eksponat je deo petrološke zbirke Prirodnjačkog muzeja. 
Foto: Tanja MB

Author: Tatjana Milić Babić

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 9 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...