Izvor vesti Nikolin blog

Otkrivena prva pećina na Mesecu

subota, oktobar 24th, 2009

Japanska svemirska sonda Kaguja 20. oktobra otkrila je pećinu na Mesecu. Ovo je prva pećina na Mesecu ikada otkrivena, a van Zemlje pećine su do sada otkrivene jedino na Marsu.

Haruyama2009Fig1_context

Slika: Isas/Jaksa/Juniči Harujama i drugi.

Ulaz u pećinu se nalazi na koordinatama 56.9° ZGD i 14.2° SGŠ, u oblasti poznatoj kao brda Marijus. Ima oko 65 metara u prečniku, dubok je bar 80 metara, skoro savršeno kružnog ulaza i potpuno uspravnih zidova. Za sada nije jasno kako je nastao, a veruje se da se otvara u pećinu 400 metara široku.

Ovo otkriće posebno je značajno zbog toga što ovakve pećine mogu poslužiti za ljudsku kolonizaciju Meseca, nudeći zaštitu od štetnog zračenja i mikrometeorita.

Jezera koja se ljube

utorak, oktobar 20th, 2009

NASA-ina svemirska sonda Kasini, u svom poslednjem preletuTitana 26. septembra, otkrila je dva jezera povezana uskim kanalom. Zbog svog oblika, prozvana su „Jezera koja se ljube".

PIA08740

Svako od jezera ima 20-25 kilometara u prečniku, a veruje se da su ispunjena mešavinom metana i etana. Jedno od njih sadrži i svetlije oblasti što znači da će se možda isušiti kad dođe leto.

Otkrivena traka na ivici Sunčevog sistema

ponedeljak, oktobar 19th, 2009

Nasin satelit Ibeks (Interstellar Boundary ExplorerIBEX) nedavno je otkrio traku nepoznatog porekla i sastava u heliosferi. Ovo otkriće je bilo potpuno neočekivano, a priroda ove trake i način na koji je ona nastala za sada su nepoznanice.

datamap0.9-1.5

Ibeks radi tako što osmatra celo nebo u potrazi za energetičnim neutralnim atomima koji se javljaju pri susretu sunčevog vetra imeđuzvezdane sredine. Kada je nedavno na osnovu rezultata osmatranja sastavljena u mapa heliosfere, pokazalo se da iz jednog njenog dela - koji je u obliku trake - stiže i po nekoliko puta više atoma nego iz ostatka. Traka se nalazi u blizini „nosa" heliosfere (pravac kretanja Sunca kroz našu galaksiju), a leži pod pravim uglom na galaktičko magnetno polje. Nije homogena: unutar nje primećeno je nekoliko oblasti sa većom aktivnošću od ostatka. Nije jasno nastaje li zato što je tu heliosfera zbog nečeg deblja, zato što galaktičko magnetno polje utiče na stvaranje većeg broja energetičnih neutralnih atoma, ili je pak nešto treće u pitanju.

enaflux

Ibeks još prikuplja podatke pa će se na osnovu sledeće mape heliosfere videti još detalja trake - pre svega, da li se vremenom menja. Nažalost, Vojadžer 12 zaobilaze traku pa ne mogu da pomognu u ispitivanju.

 

Izvor: Nikolin blog

 

Author: Nikola Smolenski

Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 12 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 13 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 22 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...