Galilejeve noći u KruševcuMeđunarodna astronomska unija proglasila je 2009. godinu za Međunarodnu godinu astronomije. Tokom proslave MGA na međunarodnom nivou, ali i nacionalnom organizovan je veliki broj manifestacija  i  projekata. Jedan od njih je i „Galilejeve noći".

Jedan od gradova gde će se održati ova svečanost jeste i Kruševac.  Edukativni centar - Kruševac u saradnji sa Gimnazijom i astronom amaterom Zoranom Tomićem realizovaće 23. i 24. oktobra projekat pod nazivom „Galilejeve noći". Za to vreme održaće se predavanja u prostorijama Gimnazije gde će biti reči o astronomiji kao nauci, životu i delu Galileja i našem svemirskom komšiluku. Nakon predavanja biće realizovan posmatrački deo u centru grada sa dva teleskopa. Posmatraće se pre svega Galilejevi objekti (Jupiter sa satelitima i Mesec), a sa Bagdale će se organizovati i posmatranje drugih interesantnih objekata na noćnom nebu. Takođe na međunarodnom nivou se organizuje i konkurs za najbolju astrofotografiju, tako da zaljubljenike u fotografiju pozivamo da ponesu svoje fotoaparate kako bismo pokušali da napravimo interesantne astrofotografije.

Pozivamo sve zainteresovane građane i ljubitelje nauke da nam se pridruže u proslavi MGA 2009 i realizaciji „Galilejevih noći" i da ZAJEDNO OTKRIJEMO SVEMIR.

Korisni linkovi:

Sajt nacionalnog odbora za proslavu MGA 2009

Sajt MGA2009

Sajt globalnog projekta „Galilean Nights"