Izveštaj

Od 28. do 30. septembra u Beogradu, tačnije u Kolarčevoj zadužbini,  održana je Balkasnka konferencija astronomija i astrofizičara. Više o tome na http://www.aob.bg.ac.rs/sreac/conference.html

Iako je ovo prvenstveno bilo namenjeo profesionalnim astronomima, Nikola Božić i verovatno Zoran Knežević (direktor Beogradske astronomske opservatorije) uspeli su da u program ubace jednu sesiju posvećenu amaterima u astronomiji tj. njihovim udruženjima. Pored mnogih društava iz Srbije bilo je predstavljeno i naše Skopsko astronomsko društvo sa izlaganjem našeg člana, Filipa Partalovskog. Imali smo i poster u poster sesiji. Nažalost ovu priliku da se vidimo nisu iskoristili druga društva iz regiona. U svakom slučaju bilo bi poželjno da se nešto slično orhganizuje na Letenci gde će sigurno pohrliti svi astronomi amateri koji predstavljaju sebe ili svoja društva. Tamo bi smo imali više vremena da se posvetimo amaterskoj astronomiji i da razgovaramo o tome šta kako idu stvari sa njom i kuda sa njom u budućnosti.

 

Pogledajte album
slika sa Konferencije
album

Što se tiče profesionalnog dela moram priznati da sam malo šta mogao pohvatati od onih silnih folrmula i grafikona. Mnoga od njih nisam baš razumeo pa sam pri kraju i odustao od daljeg praćenja.

Na karaju krajeva lepo je bilo videti poznanike i sa njima porazgovarati u vezi amaterske astronomije. Uz pomoć Jaroslava Grnje uspeli smo na  pola sata posetiti i opservatoriju na Zvezdari i videti ogoman tleskop  refraktor od 600mm f/16.6. momak koji je tamo radio te noći se na par minuta odvojio od posla da bi nam pokazo opservatoriju koliko se to moglo u tim docnim satima.

Author: Radan Mitrović

Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 16 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 21 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...