Letnji programi u Istraživačkoj stanici Petnica realizuju se punim intenzitetom. Međutim ono što ovo leto razlikuje od prethnodnih jeste rekordan broj učesnika programa iz inostranstva.

ispIX20193

Upravo je završena petnaesta po redu Međunarodna letnja škola nauke popularno nazvana po matematičkom broju PI (Petnica International) na kojem je učešće uzelo 20 učesnika iz Italije, Hrvatske, Španije, Švedske, SAD, Bugarske, Rusije. 

Studenti različitih fakulteta i iz različitih krajeva sveta su tokom petnaest dana boravka u Petnici imali priliku da čuju brojna predavanja iz prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, i da rade na realizaciji jednog od šest malih naučnih projekata iz oblasti biologije, hemije, astronomije, računarstva i antropologije.

“Prethodnog vikenda je završena i sedma po redu međunarodna škola astrofizike koju Petnica organizuje zajedno sa Univerzitetom Prinston, Institutom za teorijsku fiziku iz Trsta, ETH iz Ciriha. Ova škola je okupila 35 učesnika iz cele Evrope, I oni su imali priliku da čuju iz prve ruke novosti u astronomskoj nauci od važnih eksperata iz celog sveta. Pokrivene su teme iz kosmologije, evolucije zvezda, supernova, nastanka galaksija i ekstrasolarnih planeta.“ - kaže Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

Među ovim inostranim ekspertima je i Daniel Kocevski, astrofizičar zaposlen u NASA. On o onome što je video u Petnici kaže: “Upoznao sam mnogo petničara u SAD i želeo sam nekom prilikom da dođem ovde. Kada su me organizatori pozvali odmah sam prihvatio. Ono što sam o ovom Centru čuo bilo je fascinantno, ali ono što sam uživo video je još bolje. Petnica je odlično okruženje za učenje i razvoj, sjajno mesto za razmenu iskustva i znanja. Ovde podjednako uče i predavači i student. I podjednako uživaju. Petnicu treba iskopirati svuda po svetu.”

ispIX20192

Istovremeno se u Petnici realizuju i redovni programi za srednjoškolce iz jedne od 20 oblasti, koliko ih ima, u ovoj prestižnoj instituciji za rad sa talentovanim učenicima. Među njima pored učenika iz svih delova Srbije programe pohađa i skoro sto učenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. 

“Svima njima je zajednička ljubav prema znanju i nauci. Jezik i zemlje porekla im nisu prepreka da se svi međusobno lepo druže i sarađuju. Radeći na naučnim projektima i rešavajući zagonetke prirode oni se upoznaju i zbližavaju. Prijateljstva iz Petnice traju celog života.” – dodaje Nikola Božić.

U Petnici je u toku letnja studentska škola mašinskog učenja, koju peti put za redom organizuje IS Petnica u saradnji sa kompanijom Majkrosoft. A nakon toga slede dve škole naprednih tehnika u laboratorijskim istraživanjima u biologiji I biomedicine.  Leto je sa studentskim programima započelo sa međunarodnom školom moderne lingvistike, a biće završeno sa programima biologije, i kroz njih će proći preko 250 studenata sa svih kontinenata.

“Petnica sve više postaje vidljiva na evropskoj i svetskoj mapi programa za student i srednjoškolce koje interesuje dodatno naučno obrazovanje. Veliki broj inostranih učesnika, i to ne samo iz regiona, posledica je dobrog načina rada, dobrih programa i naučne opreme koja je ovde na raspolaganju.” – zaključuje gospodin Božić.

Istraživačka stanica Petnica uspeva da bude jedan od svetlih primera koji našu zemlju promovišu u svetskim razmerama.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna instirucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije. Programi Petnice obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

ispIX20191


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 21 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 22 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 23 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...