Ambasador Sjedinjenih Američkih Ddržava Kajl Skat danas je uručio donaciju 100 naučnih knjiga za biblioteku Istraživačke stanice Petnica.

IMG 5517

Kao jedinstvena obrazovna institucija u našoj zemlji, ali i u ovom delu Evrope, Istraživačka stanica Petnica prepoznata je širom sveta. Ona od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika.

„Veoma je važno dati podršku nezavisnoj instituciji kao što je Petnica koja svih ovih decenija pruža adekvatno moderno naučno obrazovanje mladim ljudima baš kada im je ono najpotrebnije. Istraživačka stanica je važna za formiranje novih generacija koje će biti kvalitetan motor razvoja ovog društva u budućnosti. Posebno je lepo videti da ovaj obrazovni eksperiment odolove vremenu i prilagođava se novim uslovima, ali i odgovore na nove izazove. Veoma je važno što Petnica neguje regionalnu saradnju i što su njeni programi otvoreni za učenike iz svih zemalja bivše Jugoslavije.“ – rekla je Njegova Ekselencija Kajl Skat, ambasador SAD u Srbiji.

Ambasador Skat je obišao moderne laboratorije Istraživačke stanice Petnica i razgovarao sa rukovodiocima programa, predavačima i mentorima, ali i studentima saradnicima koji kao vršnjački edukatori pomažu u realizaciji obrazovnih programa ove prestižne evropske institucije za dodatni rad sa mladima.

IMG 0159

„Podrška ambasade SAD za realizacija obrazovnih programa za nastavnike i učenike koji su zainteresovani za STEM i IT oblasti prethodnih nekoliko godina je veoma važna. Ona je obezbedila i novu opremu i 3D štampače za najaktivnije škole u okviru ovog projekta. Današnja donacija naučnih knjiga koje je teško priuštiti biće veoma korisna svim učenicima, studentima, nastavnicima, ali i naučnicima koji koriste naučnu bilioteku Istraživačke stanice Petnica.“ – rekao je direktor Petnice Vigor Majić.

Na samom kraju posete ovom modernom centru za rad sa talentovanim srednjoškolcima i studentima ambasador Kajl Skat je održao predavanje i razgovarao na temu modernih izazova obrazovanja sa polaznicima trenutnih programa u Petnici. 

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna instirucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije. Programi Petnice obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka. Petničke obrazovne aktivnosti su oslonjene na široku mrežu od preko 800 stručnih saradnika koji u svojstvu gostujućih predavača, mentora ili savetnika učestvuju u kreiranju i izvođenju različitih kurseva i kampova. Oni dolaze iz preko stotinu fakulteta ili naučnih instituta i danas najveći deo njih su bivši polaznici petničkih programa. Ova mreža saradnika omogućava da ISP ima saradnju i sa prestižnim svetskim fakultetima i institutima.

IMG 0195

Pogledajte sve fotografije iz albuma posvećenog ovom događaju

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...