Istraživačka stanica Petnica je započela ove nedelje novu sezonu obrazovnih programa za talentovane srednjoškolce koji su zainteresovani za prirodne, društvene i tehničke nauke.

Z9A0222

Tokom sezone zimskih seminara kroz jednu od 20 naučnih disciplina u Petnici će proći oko 2000 srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije, ali i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. Učenici 500 različitih škola će tako imati priliku da svoje prve korake u nauci ostvare u laboratorijama, i kabinetima ove prestižne evropske institucije u oblasti neformalnog naučnog obrazovanja.

Sezona obrazovnih programa u 2019. godini podrazumeva 4 ciklusa seminara – zimske, prolećne, letnje i jesenje. Tokom cele godine planirana je realizacija preko 160 različitih seminara, kampova, radionica, škola... 

„Srednjoškolci, naši polaznici, imaju priliku da u okviru godišnjeg ciklusa realizuju svoje male naučne projekte, mentorisane od strane naučnika – postdiplomaca i doktora nauka sa instituta i fakulteta. Boraveći u najmodernijim laboratorijama i radeći na pravoj naučnoj opremi, oni imaju priliku da dožive relnu nauku već kao tinejdžeri. Učenje kroz istraživanje i otkrivanje je osnovni obrazovni model koji primenjujemo. Njihovi prvi koraci počinju upravo na zimskim seminarima.“ – kaže

Za ovo godinu Istraživačka stanica Petnica planira i nekoliko eksperimentalnih programa iz oblasti mašinskog učenja, bio-informatike, genetike, preko finansija i ekonomije, do poljoprivrede i klimatskih promena. U toku je priprema ovih programa u saradnji sa poznatim stručnjacima, ali i bivšim petničarima koji sada uspešno rade širom sveta. Pored toga i motivisane nastavnike ove godine očekuje ponuda seminara za dodatno usavršavanje.

20180208 130721

„Kroz programe u Petnici je za 36 godina rada prošlo oko 50.000 učesnika. Zahvaljujući njima naši programi danas prate aktuelna dešavanja u nauci i obrazovanju. Želja nam je da svoju mrežu partnerskih organizacija, bivših polaznika, i eminentnih svetskih i domaćih stručnjaka stavimo na raspolaganje svima onima koji su zainteresovani za nauka i moderno obrazovanje.“ – objašnjava gospodin Božić kako Petnica planira da obeleži godišnjicu osnivanja.

Kao i do sada, i ova generacija Petničara ima najbolje moguće uslove za rad, učenje i usavršavanje. Verujemo da će i oni, kao i prethodne generacije, potvrditi svoju posebnost kroz rezultate koje će ostvariti u budućnosti.

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika.

20180204 102722


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...