Panel o čovjeku, društvu, znanosti i tehnologijama s kojima ćemo živjeti.

IMG 20181013 185813

Pulska ACI marina prošle je subote od 19h pa do duboko u noć bila je mjesto velikog panela i rasprave tridesetak uzvanika raznolikih stručnih profila a na temu budućnosti u kojoj smo već trebali a u kojoj ćemo tek živjeti. Od puta u svemir do puta ka boljitku društva vodi samo jedan smjer. On se zove put slobodnog uma i ideja koje društvo mora prihvatiti. Prosperitet je zagarantiran samo i jedino onima koji ulažu u Čovjeka a Čovjek je taj koji će osmisliti i realizirati budućnost kakvu zaslužujemo. 

Živimo na preljepoj lokaciji na planeti i samo zahvaljujući njoj naše društvo još uvijek nekako uspijeva životariti. Zrak, voda, hrana temeljni su postulati života no u dodanoj vrijednosti Čovjek je taj koji dolazi sa ludim idejama a društvo je tu da ih provede u djelo. 

IMG 20181013 191342

Panelisti su predstavili svoje aktivnosti i projekte, probleme s kojima se suočavaju u radu i djelovanju te načinima kako mijenjati društvo u smislu bolje budućnosti koja je već davno trebala biti dio naše svakodnevnice. Mladi i obrazovanje su temelj uspješnosti i za njih treba stvarati okružje u kojem mogu iskoristiti svoje potencijale. „Lako je biti lud, ali ludog treba podržati“, lako je pričati o 3D printanim zamjenskim djelovima tijela u medicini, trebalo ih je stvoriti i primijeniti u praksi, lako je pričati o svemirskom programu, trebalo ga je stvoriti i provoditi i sa takvim idejama doprijeti do javnosti, doprijeti do onog zadnjeg malog čovjeka i pokazati da „mi“ to možemo i radimo. 

U predstavljanju rada i aktivnosti sudjelovali su; Sven Maričić, Dejan Nemčić, Daniela Urem, Marko Bolković, Marino Tumpić, Aleksandra Šobot-Stanojević, Dunja Pejić, Diego Martinčić, Danijela Poropat, Amel Hadžipašić, Ivana Mohorović, Mila Brnčić, Mladen Kovačić, Teuta Molnar, Aleksandar Velan, Davor Sošić, Fina Balta-Šošić, Denis Čule Kulaš i drugi a panelom je moderirao Nebojša Stanojević.

IMG 20181013 194430

Na početku skupa, za zagrijavanje moždanih vijuga svi sudionici imali su priliku velikim teleskopom svojim očima pogledati naš prirodni satelit Mjesec te planete Mars, Jupiter i Saturn sa markantnim prstenom. Ma koje da smo struke, nama ljudima zajednička je znatiželja prema tajnama svemira. Nije to ništa čudno ni neobično – svemiru pripadamo i red je da razmišljamo o njemu kao našoj budućnosti a pri tomu svojim radom čvrsto stajati na zemlji i učiniti sve da društvo prestane živjeti u prošlosti i okrene se budućnosti. Samo izvrsnost i rad uz edukaciju, obrazovanje, tehnologije i znanost osiguravaju našu budućnost. 

Na kraju panela istaknuto je kako je upravo ACI marina Pula prepoznala važnost ovakvog puta u bolji svijet te prihvatila „udomiteljstvo“ skupa. U neformalnom dijelu već pred odlazak sudionika istaknuta je istinita priča iz svijeta novca i politike a koja bi se trebala primiti za uho onih koji upravljaju zemljom; kad su pitali jednog bogatog industrijalca što mu sada treba treba trošiti milijarde eura na osnivanje novog znanstveno-istraživačkog centra (zašto trošiti pare na znanost i tehniku) isti je odgovorio – zahvaljujući znanosti i tehnici ja sam i stekao moje bogatstvo! Možda je lijepa stvar rasprodati sve i jednokratno uzeti neku sitnu lovu ali zasigurno je bolje od toga stvoriti ljude koji će znati stvarati ideje i proizvode i višekratno ih prodavati svijetu te time stvoriti bolju budućnost, bolji svemir i kod nas u Istri, Hrvatskoj.

IMG 20181013 194528


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...