U sredu 10. oktobra u Ambasadi Francuske organizovana je ceremonije dodele ordena u redu Viteza od Akademskih palmi Nikoli Božiću, programskom direktoru Istraživačke stanice Petnica, od strane ambasadora Francuske u Srbiji Njegove ekselencije Frederika Mondolonija.

Petnica Orden ambasada

Premijer Francuske Republike, uredbom od 9. januara 2018, imenovao je Nikolu Božića za Viteza u redu Akademskih palmi, odajući mu tako priznanje za njegovu posvećenost naučnoj saradnji između Francuske i Srbije. Ovom prilikom orden jesvečano i uručen.

“Priznanje koje mi je dodeljeno potvrda je uspešnosti programa saradnje koje godinama realizujem s institucijama i pojedincima iz Francuske. Najveći deo ove saradnje realizovan je kroz naučno-obrazovne programe Istraživačke stanice Petnica, samostalne institucije koja već skoro četiri decenije razvija programe za dodatno naučno obrazovanje mladih u regionu bivše Jugoslavije, a drugi deo kroz ličnu saradnju sa kolegama iz Francuskog instituta, Ambasade Francuske Republike u Beogradu i akademskih institucija iz Francuske. Da nije bilo kolega u Petnici i pojedinaca u francuskim institucijama, ova saradnja ne bi bila na ovoliko visokom nivou.” – objašnjava Nikola Božić, nosilac ordena.

Petnica ordenOrden Akademske palme se u ime Francuske Republike uručuje istaknutim ličnostima koje su doprinele i nastavljaju da doprinose širenju znanja i jačanju veza između Francuske i drugih država. Odlikovanje, ustanovljeno pre više od 200 godina, dodeljuje se Francuzima i strancima za njihovo naučno, obrazovno i profesionalno zalaganje i za njihov doprinos jačanju ugleda Francuske u svetu. Osnivač odlikovanja je Napoleon Bonaparta, koji ga je ustanovio kao priznanje eminentnim članovima Pariskog univerziteta, a od 1955. godine priznanje mogu da dobiju i strani državljani. Ceremonija dodele odlikovanja ordena Akademske palme veliča vrednosti - veru u prenošenje i razmenu znanja i otvorenost ka svetu i drugima.

"Priznanje Francuske Republike potvrda je uspešnosti programa saradnje koje godinama realizuje Istraživačka stanica Petnica sa institucijama i pojedincima iz Francuske. Orden Francuske Republike takođe je i podsticaj da saradnja bude još intenzivnija i ispunjenija. Kao državljanin Republike Srbije, sa posebnim dostojanstvom i ličnim ponosom nosiću odličje koje će mi biti uručeno, jer je i ono deo bogate istorije saradnje i prijateljstva naših dvaju naroda." – zaključuje Nikola Božić, programski director Petnice, povodom ovog velikog priznanja.

Nikola Božić radi kao programski direktor u Istraživačkoj stanici Petnica. Bavi se obrazovanjem, kao i popularizacijom i promocijom nauke. Bio je urednik rubrike Nauka na B92 Internet portalu, i glavni i odgovorni urednik srpskog izdanja časopisa Popular Science. Autor je knjige za decu „Astronomija“ (Kreativni centar), za koju je dobio i književnu nagradu „Neven“ za najbolju dečiju knjigu u oblasti popularne nauke (2013). Povodom postignutih rezultata na polju promocije i popularizacije astronomije i nauke uopšte od ministra nauke i tehnološkog razvoja je dobio nagradu-plaketu “Milutin Milanković” (2010). Pokretač je i moderator vrlo posećenog događaja „Na kafi sa nučnikom“. Bio je nacionalni koordinator i predsednik Nacionalnog odbora za obeležavanje Međunarodne godine astronomije 2009. u Srbiji. Piše naučno popularne tekstove za novine, magazine i portale, učestvuje na mnogim događajima koji za cilj imaju predstavljanje nauke. Bio je govornik na TEDx događajima. Koordinator je Radne grupe 18 u Nacionalnom konventu o EU za poglavlja 25 i 26 (nauka i istraživanje, obrazovanje i kultura). Angažovan je kao konsultant na različitim projektima u organizaciji OSCE, DiploFoundation, GIZ, Heinrich Boll Stiftung, Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Centra za promociju nauke,...

POGLEDAJTE OSTALE FOTOGRAFIJE SA CEREMONIJE DODELE ORDENA NIKOLI BOŽIĆU


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...