MUZEJSKO NOVO RUHO

Krajem avgusta, za javnost se otvara Muzej nauke i tehnike u Beogradu u novom ambijentu i novom ruhu. Za razliku od manje - više poznate priče „Carevo novo odelo" i divljenja nečem čega u suštini nema, ovde se radi o dobro osmišljenim postavkama u prostoru koji bi, verujem, mnogi muzeji poželeli.

Publici će biti dostupne tri izložbe:

- postavka Zajednice naučno - tehničkih muzeja Srbije (na prvom spratu),
- postavka u depou i
- postavka na otvorenom.

Prva izložba je i prateći deo međunarodnog skupa CIMUSET (International Committee for Museums and Collections of Science and Technology). U ovoj postavci učestvovali su brojni muzeji Srbije, a medju njima i Prirodnjački muzej u Beogradu, sa eksponatima iz svoje mineraloško - petrološke zbirke.

P1010320_510
Veća ilustracija

Ljubitelji stena i minerala moći ce da uživaju u 22 eksponata. Jedni se odlikuju lepotom, drugi gabaritom i neobičnošću, treći mogučnošću praktične upotrebe (ukrasni ili kamen za oblaganje enterijera/eksterijera), a uvek ostaje i četvrta opcija - uživanje po sopstvenim merilima.

Za organizaciju učešća Prirodnjačkog muzeja u postavci prirodnjačkih eksponata u Muzeju nauke i tehnike „krivac" je autorka ovog teksta uz veliku podršku direktora Prirodnjačkog muzeja, g-dina Slavka Spasića.

P1010305_510
Veća ilustracija

Uz zahvalnost brojnim kolegama Muzeja nauke i tehnike na pozivu i uspešnoj saradnji, postavka Zajednice naučno - tehničkih muzeja Srbije biće predstavljena publici 28. avgusta 2009.g. (19 časova, ulaz iz Dobračine 51) i trajaće do kraja oktobra o.g.

Ljubiteljima muzejskih čuda neće biti potrebno divljenje „na prazno" kao u Andersenovoj bajci. Ovo šaroliko, neobično i maštovito odelo satkano od različitih tkanja, vrlo dobro pristaje Muzeju za koji je „sašiveno".

P1010301_510
Veća ilustracija

Fotografije: Tatjana Milić Babić

 

Author: Tatjana Milić Babić