Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije u Srbije Aleksandar Čepurin posetio je danas Istraživačku stanicu Petnica, naš najpoznatiji obrazovni centar za talentovane srednjoškolce i studente.

IMG 1390

Ambasador Čepurin je imao priliku da obiđe laboratorije za hemiju, fiziku, biologiju, arheologiju i geologiju, koje su opremljene po najmodernijim standardima za obrazovne institucije. Tokom posete bilo je prilike i za razgovor sa mladim rukovodiocima programa, doktorima nauka i studentima doktorskih studija, kao i stručnim saradnicima IS Petnica, koji dolaze sa mnogih naših fakulteta i naučnih instituta.

„Vrlo je važno da svaka zemlja ima razvijenu sopstvenu nauku. Na taj način ona može da se nosi sa izazovima današnjice. Ali je za naučnike veoma važno da njihova postignuća budu takva da menjaju ceo svet.“ – rekao je ambasador Čepurin obraćajući se mladim naučnicima angažovanim u Petnici.

Poseta predstavnika Rusije bila je prilika za razgovor o intenziviranju naučne i obrazovne saradnje između Istraživačke stanice i sličnih centara za mlade, ali i univerziteta i naučnih instituta ove države.

IMG 1351

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika. Ove godine obeležava 35 godina rada.


Komentari   
drasko
0 #1 drasko 05-08-2017 19:48
Bravo za Božića I Petničare!
Kad god pročitam nešto o njima imam utisak kao da se ne radi o stanici koja se nalazi u Srbiji već negde "na strani". Pitam se zašto je to tako. Zar je MOGUĆE da u ovoj zemlji ili dijaspori ne postoji niko ko je TOLIKI vizionar, filantrop, patriota ili šta već treba da bude da bi pomogao tu predivnu instituciju I podrži inicijativu čiji značaj nadilazi naše gabarite.
Dodaj komentar


 

leksikon 190


stranica posmatraci

CURRENT MOON


tvastronomija18