Kako uz pomoć fizike ustanoviti da li je jaje tvrdo kuvano i kako pomoću ljudske kose napraviti uređaj za merenje vlažnosti vazduha, samo su neka od pitanja na koje je tim mladih fizičara Srbije pokušao da odgovori u okviru priprema za prestižno međunarodno takmičenje - Internacionalni turnir mladih fizičara IYPT 2017. Takmičenje se održava od 05. do 12. jula 2017. godine u Singapuru.

Srpski nacionalni tim se nalazi u poslednjoj fazi priprema u Istraživačkoj stanici Petnica, gde su se tokom zimskog perioda realizovale i početne radionice za učešće na ovom turniru.

srpska reprezentacija turnir mladih fizicara

“Radi se o takmičenju koje podstiče kreativno-istraživačko angažovanje učenika, unapređuje njihovo kritičko razmišljanje i jača njihove prezentacione sposobnosti, sve kroz izumiteljske i istraživačke zadatke iz oblasti tehničkih nauka.”, rekli su Vladimir Veljić i dr Aleksandra Alorić, vođe našeg tima.

Ove godine se trideseti put zaredom takmiči preko 30 ekipa iz zemalja širom sveta, a među njima prvi put i Srbija. Naš petočlani tim čine Milena Simić i Luka Lazarević iz gimnazije Svetozar Marković u Nišu, Aleksandra Stojković, učenica Aleksinačke gimnazije, kao i Miloš Rašić i Edvin Maid, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu.

Učenici će u Singapuru predstavljati zanimljive rezultate svojih istraživanja u formi naučne debate. Takmičenje je na državnom nivou organizovano pod pokroviteljstvom Društva fizičara Srbije, a odlazak u Singapur ne bi bio moguć bez donacija Opštinske uprave Aleksinac, Messer Tehnogas AD, Mozzart doo Beograd, Klett doo, Novitas Consult, Isoplus doo Beograd, Fondacije Instituta za fiziku u Beogradu i drugih koji su prepoznali važnost razvoja istraživačkog duha i kritičkog mišljenja koje ovo takmičenje neguje. Timu Srbije želimo srećan put i da nam se vrate sa medaljama!

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika. Ove godine obeležava 35 godina rada.


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...