Industrijsko obrtnička škola Pula i Astronomska udruga Vidulini na novim zajedničkim projektima 

Vidulini Observatory snjezni pejzaz

Višegodišnja suradnja između učenika i profesora Industrijsko obrtničke škole u Puli i Astronomske udruge Vidulini iznjedrila je mnogobrojne vrijedne i korisne tehničke tvorevine. Ovog je petka (27. januara 2017.) izvršena primopredaja najnovijeg mehaničkog sklopa čija je izrada učenicima omogućila praktično ovladavanje alatima i radnim operacijama sa kojima će se susretati tijekom školovanja i kasnije na njihovim budućim radnim mjestima.

Astronomska udruga Vidulini dobila je neophodnu opremu za instaliranje (postavljanje) i rad sa još jednim robotičkim teleskopom; ROBOT-om. Planiranje i tehnički crteži posebnog nosivog stupa za teleskop te nivelirajuće platforme za prihvat montaže teleskopa ROBOT odrađeno je krajem prvog polugodišta.

Nakon nabavke potrebnog repromaterijala i dodatnih usuglašavanja tehničkih detalja (Dragan Basara IOS Pula, Gregor Srdoč – Marino Tumpić, AU Vidulini) početkom drugog polugodišta prišlo se izradi mehaničkih komponenti. Tijekom protekla dva tjedna učenici Ia razreda (autolimari i CNC operateri) Industrijsko obrtničke škole Pula uz mentorstvo profesora Dragana Basare proveli su radne operacije mjerenja, rezanja, bušenja, turpijanja, tokarenja, varenja, bojanja, kontrole.. Nakon završne inspekcije ovih mehaničkih sklopova izvršena je primopredaja a odrađenim poslom iznimno su zadovoljna oba partnera.

Svakako treba spomenuti ponaosob sve učenike koji su sudjelovali u ovom projektu; Domitrović Marko, Hakiki Elsar, Peričić Samir, Dundara Darko, Matošević Alen, Muhić Sedad i Pušar Adriano. Nakon primopredaje u popodnevnim satima nosivi stup sa nivelirajućom platformom transportiran je u Viduline.

Tijekom narednih tjedana biti će postavljen u CubeDome 054, jednoj od dvaju „kocka-kupola“ (također izrađenih u Industrijsko obrtničkoj školi Pula) namijenjenih za smještaj robotiziranih teleskopa za potrebe opažanja i istraživanja nebeskih objekata i pojava pri Vidulini Observatory. Instalacija opto-elektronike i testiranja svih komponenti planirana su početkom proljeća a mapiranje sjevernog neba sustavom ROBOT započinje početkom ljeta ove godine.

ROBOT tokarenje ROBOT zavrsna
ROBOT press3 ROBOT stup

Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...