Muljava

Najava predavanja:

Velika izumiranja: Zagonetka K-T granice

Kroz Zemljinu povijest dogodilo se više velikih izumiranja. Najpoznatije je ono dinosaura pred 65 mil. godina, koje je obilježilo kraj jedne ere i početak nove, ere sisavaca. Događaj poznat kao K-T događaj velika je zagonetka čije se rješenje naziralo u udaru asteroida. Međutim suvremena istraživanja ukazuju i na moguće druge razloge izumiranja dinosaura. Jesu li oni morali izumrijeti neovisno i K-T događaju? Izumiru li vrste na Zemlji periodično? Prijeti li čovjeku izumiranje? Može li se zaštiti od velikog izumiranja? Na ova i slična pitanja odgovore će pokušati pružiti Marko Šimac iz AD Beskraj na predavanju "Velika izumiranja: Zagonetka K-T granice".

Veliki star party na Petrovoj Gori ove godine će se održati za vikend 18.-20. septembra. Okupljanje počinje u petak od oko 18h u lovačkom domu Muljava, nakon čega krećemo prema spomeniku na Petrovoj Gori gdje je lokacija za promatranje. Program je sličan prošlogodišnjem pa je tako subota ujutro slobodna za spavanje i izlete u prekrasnoj prirodi Petrove Gore. Nakon zajedničkog ručka oko 14-15h biti će održana dva predavanja u lovačkom domu. Za sada nemamo još definirane teme, no jedan od predavača je Marko Šimac, novi član AD Beskraj. Navečer je opet promatranje, a u slučaju lošeg vremena upriličiti ćemo druženje i gledanje filmova u konferencijskoj dvorani lovačkog doma.

Smještaj je moguće rezervirati u lovačkom domu Muljava. Cijena noćenja za jednu osobu je 120kn (17 EUR) u "obiteljskoj" sobi (kapacitet cca 8 osoba), a 160kn (22 EUR) u dvokrevetnoj. U blizini je također moguće kampirati.

Za ovogodišnji PGSP možete se prijaviti i na našoj Facebook grupi.

Kako doći na PGSP (kliknite na kartu):

Karta-PGSP-266x300

Pogledajte kakva je bila atmosfera na prošlogodišnjem PGSP-u:

Posetite stranice AD "Beskraj" (organizator PGSP)

Prethodni PGSP

PGSP 2007 - izveštaj Drago

Prvi, preliminarni dogovori oko odlaska na PGSP 07 pali su još na ovogodišnjoj Letenki kada smo se Janko, Radan i ja složili oko većine detalja. ...

Petrova Gora Star Party 2008 ( PGSP 2008)

Svake godine astronomsko društvo Infinitum iz Zagreba organizuje svoj godišnji Star parti pa je kao i prošle i ove godine to bilo na Petrovoj gori kod ...

Album slika sa PGSP08

PGSP09 izveštaj B. Štromara

Petrova Gora Star Party 2008 ( PGSP 2008) - Mravik

Na Petrovu goru smo stigli oko 20h pred lovački dom Muljava, i tačno pred organizovan polazak na posmatračko mesto, kod poznatog nam spomenika.

 


Author: Boris Štromar