Vidulini Observatory 2016 11
Vidulini Observatory 2016 21
Vidulini Observatory 2016 22

Dva robot teleskopa Vidulini Observatory usljed kvarova njihovih montaža (sustava za pozicioniranje i praćenje nebeskih objekata) koje nije bilo moguće interno popraviti upućeni su u susjednu Sloveniju na servis. Riječ je o robotičkim teleskopima VSX i EXO kojima je u posljednih desetak godina izvršeno otkrivanje i istraživanje na tisuće promijenjivih zvijezda, stotine ekstrasolarnih planeta i dubinsko mapiranje sjevernog neba, 40° oko sjevernog nebeskog pola.

Oba ova teleskopa sudjelovala su i u međunarodnim projektima istraživanja raznih nebeskih objekata i pojava. Nakon desetak godina rada i intenzivnog korištenja došlo je do otkaza njihovih elektro-mehaničkih sustava. Planirana istraživanja tijekom ove jeseni i zime odgođena su za isto razdoblje 2017./2018.

U Vidulinima očekuju kako će nabava novih sklopova, servisiranje i testiranje biti završeno prije proljeća naredne godine. Nakon povratka i implementacije teleskopa na lokacije Saršoni i Vidulini biti će potrebno još jedno kraće vrijeme kako bi se doveli u puno operativno stanje te započelo sa ljetnim programima istraživanja.

Prisilna pauza u istraživanjima iskoristiti će se i zamjenu dijela zastarjele informatičke opreme novijom te osmišljavanje novih programa rada. Moguće i da se tijekom narednog ljeta pri Vidulini Observatory sa jednim robot teleskopom krene u potragu za optičkim signalima vanzemaljskih civilizacije-program OSETI. Za potrebe hitnih istraživanja u ovom trenutku Vidulinima je na raspolaganju samo jedan manji robotički teleskop sa američkom montažom, ruskom optikom i japanskom kamerom smješten u CubeDome 054 izrađenom pri Industrijsko-obrtničkoj školi Pula.