U Istraživačkoj stanici Petnica juče je otvorena 15. po redu godišnja Konferencija mladih naučnika „Korak u nauku“. Konferenciju je svečano otvorila ambasadorka Francuske Njena Ekselencija Kristin Moro.

IMG 8997

„Korak u nauku“ je centralni godišnji događaj u našoj eminentnoj obrazovnoj instituciji Istraživačkoj stanici Petnica. Skoro 200 učesnika, srednjoškolaca, studenata i naučnika tokom 4 dana diskutovaće rezultate 80 istraživačkih projekata iz 15 naučnih oblasti, koji su realizovani ove godine u Petnici.

Ambasadorka Francuske je otvarajući skup između ostalog naglasila: „Veoma je lepo videti na jednom mestu ovoliki broj mladih i pametnih ljudi, koji su se okupili da bi učili i usavršavali se. Dobro je što Srbija ima Petnicu, upravo da bi mladi talenti bili na pravi način usmereni ka istraživanjima i inovacijama. Lepo je i što Evropa ima Petnicu jer ovde dolaze i mladi iz celog regiona Jugoistočne Evrope.“

Pored učesnika iz Srbije ova Konferencija ima i regionalni karakter, pa će svoje rezultate predstaviti i srednjoškolci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Ovo će biti prilika da se mladi upoznaju, razmenjuju iskustva i stečena znanja, i osmišljavaju planove za buduća istraživanja. Svi učesnici će imati mogućnost da o svojim istraživanjima razgovaraju sa naučnicima i istraživačima sa fakulteta i instituta.

 „Valjevo je ponosno što je zahvaljujući Petnici na svetskoj mapi prepoznato kao centar za bavljenje naučnim talentima. Na svima nama je da brinemo da se Istraživačka stanica i dalje razvija i nastavi da dovodi pamet Srbije, Regiona i sveta u Valjevo. Valjevo će pomoći dalji razvoj Petnice podrškom izgradnji nove astronomske, meteorološke i klimatske opservatorije“ – rekao je zamenik gradonačelnika Valjeva Dragan Jeremić obraćajući se učesnicima Konferencije “Korak u nauku“.

Nakon, u to vreme, dve decenije postojanja Istraživačka stanica Petnica je 2002. godine pokrenula još jednu obrazovnu aktivnost, a to je godišnja Konferencija polaznika programa „Korak u nauku“. Pre četiri godine Konferencija je postala regionalna uključujući i mlade iz ovog dela Evrope.

„Vrlo je važno što se Petnica sve više prepoznaje kao važna obrazovna institucija na mapi Evrope. Naročito kada je prepoznaju najvažnije organizacije i institucije koje se bave naukom, obrazovanjem i talentima. Na nama je da nastavimo da razvijamo naše programe kako bismo bili u skladu sa razvojem nauke na svetskom nivou.“ – rekao je Vigor Majić direktor Istraživačke stanice Petnica.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna instirucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade - na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 3 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 3 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 8 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 14 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...