Astronomsko Društvo "Novi Sad" (ADNOS) je za jesen, počevši od 10. oktobra, pripremilo besplatan kurs astronomije, predviđen za građanstvo. Polaznici će imati priliku da se bolje upoznaju sa mnogim granama savremene astrofizike i posmatračke astronomije te steknu jasniju sliku o naučnim metodama koje su u upotrebi.

nsa

Škola se održava uz podršku Centra za promociju nauke i projekta Upoznajmo svemir 4.

Kurs se sastoji od 12 lekcija raspoređenih tokom četiri sedmice - od 10. oktobra do 04. novembra. Predavanja, u trajanju od standardnih 45 minuta, se održavaju ponedeljkom, sredom i petkom sa početkom u 19:00 časova u planetarijumu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Predavači su članovi ADNOS-a: studenti astronomije i zaposleni na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Kako je ovo već peti kurs koji je organizovan od strane ADNOS-a, iskustvo je pokazalo da je najbolje kada su lekcije koncipirane tako da u uvodnim budu obrađeni sadržaji bliski prosečnom čoveku: Sunčev sistem, planetologija i slično, te da se postepeno pređe na problematiku zvezda i njihove evolucije. Nakon toga, pažnja se usmerava na galaksije i priču o Svemiru na velikoj skali. Na kraju, dve lekcije se posvećuju kosmologiji: ranim fazama (Teorija Velikog Praska i primordijalna nukleosinteza), kao i kosmičkom mikrotalasnom pozadinskom zračenju.

 Osim gore navedenih, praksa je da se obrade i, široj populaciji uvek intersantne, teme iz astrobiologije i astronautike. Takođe, dva termina predavanja su uvek rezervisana i za praktičnu nastavu gde polaznici mogu naučiti kako da rukuju teleskopom i upoznaju se sa amaterskom posmatračkom astronomijom.

Po okončanju, polaznicima će biti uručene diplome o odslušanom kursu. Odziv je, kao i prethodnih godina, uvek velik ali je broj mesta ograničen na 45. I ove godine će se pažnja posvetiti evaluaciji rada: polaznici će biti anketirani a rezultati će biti javno objavljeni u Astronomskom Magazinu i na Facebook stranici ADNOS-a. 

nsa 2

Author: Nikolina Šarčević

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...