U utorak, 4.10. 2016. u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu održana je promocija knjige Milutin Milanković – Putnik kroz vasionu i vekove i kratkometražnog filma Od betona armiranog do Kanona osunčavanja.

dsc00598m

Ovo je prva promocija ove knjige i filma u Srbiji. Gosti promocije su bili: autor, mr Slavko Maksimović predsednik Udruženja „Milutin Milanković“ iz Beograda, i prof. dr Milan Dimitrijević koji je govorio o liku i delu velikog naučnika.

 dsc00570m dsc00571m 


Knjigu je izdalo Uruženje „Milutin Milanković“ iz Beograda. I knjiga i film su urađeni na osnovu građe o velikom naučniku koju je Udruženje sakupilo u poslednje vreme. Prikaz Udruženja i Milutina Milankovića se može videti u intervjuu koji je Slavko Maksimović, u septembru ove godine dao učenicima OŠ “Vuk Karadžić” iz Zrenjanina a koji se nalazi na ovom portalu.

dsc00577m dsc00570m


Ovom promocijom je počelo obeležavanje Svetske nedelje Svemira 2016 a u Zrenjaninu. Na planetarnom nivou ova akcija pod nazivom World Space Week

(WSW) se organizuje na predlog Generalne skupštine UN, svake godine počev od 1999. od 4. -10. oktobra. Sprovođenje WSW je pod vođstvom Komiteta UN za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) i Kencelarije UN za poslove svemira (OOSA). Partner Ujedinjenih nacija u organizaciji Svetske nedelje Svemira na globalnom nivou je World Space Week Association (WSWA) jedna od najstarijih svetskih obrazovnih organizacija o Svemiru.
WSW se održava u čast lansiranja prvog veštačkog satelita Sputnjika 1, koji je 4. oktobra 1957. lansiran iz SSSR-a. Ovaj događaj predstavlja početak čovekovog istraživanja svemira.

Svetsku nedelju Svemira u Zrenjaninu organizuje Zrenjaninska grupa NPN  (nastavnika prirodnih nauka).

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 5 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 21 sati ranije

Foto...