Dan 04. augusta 2016. pola sata nakon zalaska Sunca. Vidulini, centralna Istra.

lov na planete i mjesec 04082016

Kućna terasa za uživanje u nebeskom krajobrazu. Nebo je još uvijek presvijetlo. Astronomske efemeride kažu kako se Venera, Merkur i mlad Mjesec (4% osvijetljenog diska) nalaze prividno blizu jedno drugome ali sasvim nisko iznad horizonta. Fotoaparat na stativu, dalekozor u jednoj ruci, mobitel u drugoj, osmjeh i zabrinutost na licu.. 

Na svijetlom nebeskom fonu nema ničeg. Onda izranja „Jupiter“. Dobro je, ali nije, i to ne samo zbog meteo uvjeta. Oblačna fronta tik iznad horizonta zasigurno prekriva Mjesec, Merkur, Veneru. Nešto kasnije ugledah Mjesečev srp, ALI! Mjesec je skroz lijevo (prema jugu) i u ravnini sa Jupiterom. Ne može! Preispitivanje samog sebe.. Prosvijetljenje.. Aaaa, pa gledam u Veneru a ne Jupiter, južnije i u ravnini nalazi se mladi Mjesec, a višlje gore i prema jugu napokon ugledah i Jupiter. Uhh, dobro je, nitko nije izmješao „nebeske karte“, svi objekti su tamo gdje trebaju biti. Merkur ni uz pomoć dalekozora (13x70) nisam ugledao. 

Uslijedila je bitka sa vremenom i preosvijetljenim nebom. Izgubio sam ju. Vjerni pratioc, dvanaestogodišnji Canon PowerShot S2IS uz sve pokušaje manualnih podešavanja ne uspijeva na nebeskom fonu izvući ništa više od Jupitera. Doduše, uz dovoljno samoubjeđivanja uspijevao sam na trenutke na ekranu fotoaparata vidjeti i Mjesec i Veneru, no njih tamo (na ekranu) ipak nema. 

Golim okom nije bilo problema uočiti glavne glumce nebeske pozornice (osim Merkura), u narednim danima Merkur i Venera biti će sve višlje iznad horizonta a Jupiter niže (od njihovih sadašnjih pozicija) a samim time lakše će ih biti uočiti i snimiti. 

Nažalost, Mjesec se u odnosu na njih prebrzo kreće nebeskim svodom te će ih već za dan, dva ostaviti same u sutonu. Lov je bio skoro potpuno uspješan vizualno a skoro potpuno neuspješan astrofotografski. Ipak, ima li išta ljepše od uživanja u koloritnom zalasku Sunca i „izranjanju zvijezdica“ na svijetlom nebeskom svodu. Ima, učiniti to isto ali u društvu srodne duše na obali mora. Pruži li Vam se prilika, pogledajte ovu ne odveć čestu postavu na pozornici nebeskog kazališta. Vrijedi svakog fotona!

Lov na Merkur Veneru Jupiter Mjesec 04082016 

 Tri planete u niskom startu sa Mjesecom