Juna 2007. godinepočeo jeda radi blog “O životu, univerzumu i svemu ostalom”, koji je kasnije prerastao u “Svet nauke” – sajt za promociju i popularizaciju nauke (Impresum).

svetnauke banner

Koreni “Sveta nauke” potiču još iz prošlog veka. Blogu “O životu, univerzumu i svemu ostalom” prethodio je mali, lični sajt, jedan od onih koji su nekada nazivani “homepage”. Moj prvi “homepage” nastao je još 1998. godine, ubrzo nakon što sam i dobio prvi dial-up modem i internet. Par HTML stranica sa malo teksta i par fotografija, onoliko koliko sam uspeo da skeniram, na nekom od skenera koje je u to vreme bilo teško pronaći. Taj sajt otisnuo se na “krstarenje” internetom 24. avgusta 1998. godine na besplatnom, sada ugašenom servisu Geocities. Nekoliko godina sajt je rastao i širio se sa jednog besplatnog hosting servisa na drugi, sa jedne bepsplatne (redirekcione adrese/domena) adrese na drugu.

Šest godina kasnije moj prvi “homepage”, moje ideje i znanje preprasli su mogućnosti besplatnog servisa i po prvi put sajt dobija svoj domen www.mmilan.com i hosting. HTML stranice zamenio je dinamički generisan sadržaj i Content Menagement System.Novi sajt, na novoj adresi pokretala je Joomla. Bilo je to marta 2004. godine.

Sajt je nastavio da polako raste tokom narednih par godina, ali onda je usledila kraća pauza od nekoliko meseci. Sajt je polako prestajao da bude zanimljiv, ali… iznenada se pojavila nova platforma i nova ideja. Ceo stari sajt – napredniji “homepage” i Joomla su nestali a1. juna 2007. godine pojavio se WordPress i blog “O životu, univerzumu i svemu ostalom”.

U početku gotovo neprimetan blog je prvenstveno služio za objavljivanje starih tekstova. Većina tekstova preuzeta je sa prethodnog “homepage-a” i drugih sajtova za koje sam do tada pisao. Polako krenuli su i novi tekstovi i blog je ponovo počeo da raste i postaje sve popularniji i posećeniji. Nastala je iistoimena Facebook stranicakoja je dodatno doprinela sve većoj popularnosti bloga.

Tokom sledećih par godina na blogu se pojavljuju i novi gostujući autori. Početkom 2010. godine (ne sećam se tačnog datuma) sajt ponovo menja formu, ime i adresu. Od ličnog bloga “O životu, univerzumu i svemu ostalom” postaje današnji sajt “Svet nauke” a adresa sajta postaje www.svetnauke.org.

Od samo par tekstova i nekoliko desetina dnevnih poseta “Svet nauke” je tokom prethodnih sedam godina stigao dopar miliona pregledanih stranica i proseka većeg od 1000 dnevnih pregleda, a Facebook stranicu sajta prati više od 7600 ljudi.Na sajtu je objavljeno više hiljada tekstova, od koji su mnogi obrisani, pa je danas čitaocima dostupno oko 1500 naslova.

Dve godine za redom (za 2010. i 2011. godinu) “Svet nauke” je uvršen na listu 50 najboljih sajtova u Srbiji, prema izboru časopisa PC Press.  “Svet nauke” ostvaruje izuzetno dobru saradnju sa Astronomskim društvom “Alfa” iz Niša i sajtom “Astronomski magazin“.

“Svet nauke” je mesto gde se mogli da čitate o mnogim važnim temama iz oblasti nauke. Objavljeno je mnogo “enciklopedijskih” tekstova ali i vesti o aktuelnim dešavanjima, najviše onih o zanimljivim pojavama i otkrićima, ali bilo je i onih ne tako lepih – o zemljotresima, erupcijama vulkana, nukelarnim havarijama. “Svet nauke” je postao mesto na kome ste mogli da pročitate i dodatna objašnjenja naučnih otkrića ali i sajt na kome su objavljivane i kritike na račun loših i pogrešnih tekstova u medijima.

Tekstove sa sajta “Svet nauke” do sada su preuzimali i mnogobrojni lokalni, nacionalni mediji ali i strani mediji i sajtovi (npr. B92, Blic, Telegraf, Novosti, Južne vesti i mnogi drugi). Meni lično, jedna od najvećih potvrda uspeha sajta “Sveta nauke” je rečenica koju sam čuo od mnogih posetilaca, novinara i kolega a koja orpilike glasi“Svet nauke je mesto gde proveravamo ono što pročitamo u novinama ili čujemo u vestima”.

Sve ovo što vidite na sranicama, i još mnogo više “iza scene” realizovano jeisključivo zahvaljujući entuzijazmu urednika i autora. Nažalost “Svet nauke” nema stalno finsansiranje, jedini prihod koji koji sajt ostvari je od povremenih (i malobrojnih) reklama. Ako želite da podržite i pomognete budući rad sajta “Svet nauke” (finansijski, kao autor,  ili na neki drugi način) –javite se!

Hvala svima vama koji čitate, pišete ili na drugi način pomažete rad “Sveta nauke”!

Milan Milošević
Author: Milan MiloševićWebsite: http://www.svetnauke.org

Urednik i osnivač sajta Svet nauke. Doktorirao teorijsku fiziku i radi kao docent na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu. Najviše ga interesuje astrofizika, kosmologija i inflacija, a najveći deo svog slobodnog vremena posvećuje popularizaciji i približavanju nauke mladima. Dugogodišnji borac za razotkrivanje astrolagarija i ostalih kvazinauka na Internetu, i šire.

Neki tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...