Ambasador Švajcarske Žan Danijel Ruh danas je posetio Istraživačku stanicu Petnica i pred stopedeset srednjoškolaca sa područja bivše Jugoslavije održao predavanje „Nauka i inovacije“. U delegaciji Švajcarske ambasade bila je i direktorka Švajcarske agencije za razvoj gospođa Isabel Perich.

IMG 9000

Njegova ekselencija gospodin Ruh je posetu započeo razgovorom sa upravom i rukovodiocima programa ove naše prestižne institucije za dodatno obrazovanje srednjoškolaca i studenata u oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka. Kako su rukovodioci petničkih programa uglavnom mladi doktori nauka ili studenti doktorskih studija ambasador se raspitivao o mogućnostima povezivanja nauke i inovacija, a preneo je i iskustva svoje zemlje na polju primene nauke i njene veze sa privredom.

Posebno je bio interesantan susret ambasadora Žan Danijel Ruha sa polaznicima trenutnih programa u Petnici. Govoreći pred srednjoškolcima on je između ostalog rekao: „Kritičko razmišljanje je ključno za budući uspeh mladih ljudi. Celoživotno obrazovanje i mogućnost adaptiranja na promene na tržištu i u životu su ključ uspeha. Važno je što u Petnici možete da naučite sve to i da u razgovoru sa već profesionalno ostvarenim ljudim čujete njihova iskustva. I vi sutra, svoja iskustva i znanja, kroz Petnicu, treba da prenesete budućim generacijama.“

Ovom prilikom organizovan je i susret sa direktorima svih srednjih škola u Valjevu. Tema razgovora je bila mogućnost primene iskustava iz Švajcarske na unapređenju kvaliteta rada srednjih škola i njihovoj većoj povezanosti sa privredom.

„Poseta ambasadora je dobra prilika da predstavimo saradnju koja Petnica ima sa vodećim naučnim i razvojnim centrima u Švajcarskoj, ali i da analiziramo mgoućnosti da ona bude proširena i dublja. Za naše polaznike je ovo bila prilika da iz prve ruke čuju kako o razvoju razmišlja jedna razvijena država. Drago nam je da je Njegova ekselencija prepoznala značaj našeg inovativnog obrazovnog procesa i odvojila vreme za dolazak.“ – kaže Vigor majić, direktor Istraživačke stanice Petnica.

Istraživačka stanica Petnica je evropska prestižna instirucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade - na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

IMG 5623


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...