Juče je Pulsku Industrijsko-obrtničku školu na Vidikovcu posetio Željko Mogoroš, ing. koje je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka radio kao upravnik odeljenja komunikacija u laboratoriji Schaub Lorenza u tadašnjoj SR Njemačkoj. Mogoroš je bio vodio tim koji je izradio neke od instrumenata koji su korišćeni za vreme američkih misija Apollo. U šali napominje kako poznate rečenice „Houston, we have a problem“ ne bi bilo da nije bilo njegovog tima.

 DSC 0366  DSC 0369
DSC 0388 DSC 0389

Za vreme posete Industrijsko-obrtničkoj školi Pula, Željka Mogoroša (šefa odljenja za izradu rovera pri Istarskom svemirskom programu Astronomske udruge Vidulini) i Marina Tumpića (voditelja Istarskog svemirskog programa) ugostili su direktor škole Petar Gavrić i profesor Dragan Pantić.

Nakon razgovora vezano za skorašnja događanja i raspodelu poslova oko lansiranja dve sonde u bliski svemirski prostor sa lokaliteta škole domaćini i gosti obišli su kabinete i radionice robotike i informatike.

Profesor Pantić pokazao je opremu i uređaje koji se koriste i izrađuju u školi te praktično demonstrirao rad 3D printera. Mogoroš je uzvratio kako je tehnika toliko uznapredovala od ere Apolla do danas da je moguće čak i u školama pa i privatnim laboratorijima imati tehničke proizvode kakve se za vreme letova na Mesec nisu mogle ni zamisliti.

Na kraju posjeta Puli Mogoroš i Tumpić su nakratko otišli do puta

za Valturu koja se nalazi u liniji sletanja aviona na Pulski aerodrom. Mogorošu je ovo bio prvi put da se nalazio dvadesetak metara ispod aviona koji slijeće (trenažni letovi kompanije Condor). Izjavio je kako se ne boji raketa i svemira ali da je doživljaj biti ispod aviona koji se zanosi na vjetru „poprilično adrenalinski“.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...