Kliknite na snimke
IMG_2536_sm
IMG_2478_sm
IMG_2672_sm
IMG_2658_sm
IMG_2679_sm
IMG_2623_sm
IMG_2501_sm
IMG_2555_sm
IMG_2690_sm
Ljetne prirodoslovno tehničke radionice pod nazivom "cLARKe 2009" organizira i provodi Astronomska udruga Vidulini (www.zvjezdarnica.org). Ove se godine radionice održavaju u Sv. Petru u šumi, u tamošnjoj osnovnoj školi. Zahvaljujući razumijevanju ravnatelja matične osnovne škole Vladimir Nazor iz Pazina te općine Sv. Petar u šumi šesnaest polaznika dobilo je priliku da tijekom pet dana trajanja radionice u suradnji sa svojim mentroima usvoje nova znanja i načine individualnog i grupnog rada u nekoj od tematskih radionica; astronomija, rakete, biljke i kukci, metereologija, radioastronomija, vrijeme-prostor-ljudi..

Riječ je o edukacijskim radionicama s područja prirodoslovlja i tehnike, namijenjenim učenicima viših razreda osnovne škole. Cilj I zadaci ovakvog rada s djecom su;

edukacija mladih ljudi u znanost i tehnologije, uvođenje u istraživački rad, primjena znanstvenih metoda u praksi, realizacija izabranog projekta (radionice), predstavljanje i publiciranje odrađenog posla, život i rad u uvjetima kakvi očekuju mlade istraživače u budućnosti.

Desetak mentora odradilo je i nekoliko prigodnih predavanja te okruglih stolova s djecom, teme ovakvih dvosmjernih nastojanja su dijelom unaprijed pripremljene prema programu a dijelom se realiziraju prema interesima djece. Bilo je tu rasprava od života u svemiru, zaštite okoliša (posebice problematika svjetlosnog zagađenja), starih građevina i njihovih poveznica s položajima objekata na nebu, (astro)fotografije, praktičnih opažanja zvijezdanog neba i drugo..

Teorijski rad izvodi se u učionicama, praktični na terenu, a obrada i interpretacija rezultata u informatičkoj učionici, te u raspravi i razgovoru s mentorima.

Rakete, herbariji, karte neba koje polaznici izrađuju za vrijeme trajanja radionica ostaju u njihovom vlasništvu nakon završetka radionica.

Na radionicama sudjeluju učenici iz Istarske i Primorsko-goranske županije, grada Zagreba te Italije.

Za medije priredio: Marino Tumpić, voditelj projekta cLARKe 2009

Dodatne informacije na; 098 255 096

Desno: Fotografije sa ljetnih radionica cLARKe 2009

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 19 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...