Istraživačka stanica Petnica je ove nedelje bila pravi međunarodni centar za dodatno obrazovanje. Škole iz Slovenije i Hrvatske su na dodatnu naučnu edukaciju dovele svoje učenike i nastavnike, kako bi koristeći svetske uslove u Petnici uhvatili trend sa modernim obrazovanjem.

IMG 5476Učenici iz Maribora

Prva je u poseti bila Druga Mariborska gimnazija koja je u Petnicu poslala svoje učenike kako bi u modernim uslovima radili eksperimente i vežbe iz hemije, biologije, fizike, elektronike, arheologije i geologije. Ovo je druga godina za redom kako učenici ove škole, koja ima i program međunarodne mature, dolaze u ovaj naš prestižni obrazovni centar.

IMG 0013„Naša gimnazija želi da svojim učenicima pruži najbolje. U našoj školi ćete pronaći mnoštvo dodatnih aktivnosti učenika. Za Petnicu znamo dugo godina unazad. Programima u petničkim laboratorijama želimo da našim najboljim učenicima pružimo uslove za rad kakave mi ne možemo da im priuštimo u Sloveniji.“ – kaže dr Marko Jagodič profesor fizike u II Mariborskoj gimnaziji.

Ovog vikenda će Istraživačka stanica biti domaćin i grupi od pedeset učenika i profesora iz srednjih škola iz Hrvatske, uglavnom iz Slavonske Požege i okoline. Za učenike je osmišljen program tako da prati zahteve školskog programa. Za to vreme nastavnici će imati priliku da se upoznaju sa različitim aspektima rada sa talentima u Petnici.

„Želeli smo da iz prve ruke vidimo kako se u Petnici organizuju programi za talentovanu decu. Kako ih identifikuju i kako ih posle neguju. Blizina ove institucije nam je dodatan plus da ovde i u buduće dolazimo i šaljemo učenike.“ – kaže Goran Đurđević profesor istorije iz Slavonske Požege u Hrvatskoj.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna instirucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade - na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

„Sve je više institucija iz regiona i sveta koje žele bliže da se upoznaju sa radom Petnice. Prošle godine smo ugostili tim stručnjaka za rad sa talentima iz Tel Aviva u Izraelu. Imali smo goste iz Nemačke, Rusije i SAD koji su želeli da se upoznaju sa programskim sadržajima koje organizujemo u Istraživačkoj stanici. Očigledno je da nakon 34 godine uspešnog rada sada i u svetu prepoznaju naš kvalitet.“ – kaže Nikola Božić, rukovodilac programa u Istraživačkoj stanici Petnica.

Paralelno sa ovim posetama u Petnici već uveliko traju zimski obrazovni programi za srednjoškolce koji su dodatno motivisani za rad u oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka. Tokom 2016. godine se očekuje da će kroz različite programe u ovoj srpskoj prestižnoj instituciji proći preko 2000 učenika i studenata.


Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...