Vrijeme vrhunskih pilota – zračnih asova, kako su ih popularno nazivali, čini se postaje dio povijesti. Američka tvrtka Boeing predstavila je novo leteće čudo tehnike na kojem bi im pozavidjeli i vanzemaljci iz serijala poput „Galactice“ ili „Star Treka“. Boeingova bespilotna letjelica Phantom Ray biti će spremna za prva testiranja u zraku tijekom decembra ove godine. Riječ je o letjelici bez pilota s umjetnom inteligencijom sposobnom za sve vrste vojnih operacija u zračnom prostoru protivničke strane.

phantom-ray1
Phantom Ray, model u prirodnoj veličini

Darryl Davis, voditelj Boeing Phantom Works kaže kako su radovi na njihovom mezimcu na dobrom putu te da će krajem ove i početkom naredne godine Phantom Ray izvršiti najmanje devet pokusnih letova nakon čega će se odlučiti o daljnoj sudbini ovog tehnološkog demostratora.

Sama letjelica konstruirana je na temeljima serije bespilotnih zrakoplova X-45. Američka vojska i agencija za napredne tehnologije DARPA već duži niz godina aktivno rade na potpuno novoj generaciji zrakoplova bez posade a što bi za posljedicu imalo i znatno promijenjenu sliku bojišta u narednim desetljećima.

Phantom Ray je dizajniran za jurišne, lovačke i bombarderske zadatke u svim meteorološkim uvjetima ma gdje u svijetu. Umjetna inteligencija omogućiti će mu autonomiju a jedan od naizgled nevažnih podataka je i mogućnost samostalnog punjenja gorivom u zraku, što piloti smatraju jednim od težih neborbenih zadataka nakon slijetanja.

Phantom Ray postiže maksimalnu brzinu od 1000 km/h, može s punim opterećenjem pri masi od 18t dostići visinu od preko 12.000 m a borbeni mu je radijus nešto više od 2000 km.

phantom-ray2
Budućnost ratovanja, bespilotni Phantom Ray precizno gađa protivničke instalacije