Naša planeta početkom i sredinom decembra prolazi kroz oblak međuplanetarne materije bogat sitnim česticama plina i prašine kojeg nazivamo Geminidi. To za posljedicu ima iznimno povećani broj vidljivih zvijezda padalica (meteora) tijekom noći. Njihova brojnost raste od prvih dana prosinca da bi maksimum brojnosti meteora nastupio u noći 13 i 14. prosinca.

geminid_vatrena-kugla
Sjajni meteor iz grupacije Geminid

Tijekom maksimuma aktivnosti, a naročito pred jutarnje sate, moguće je vidjeti čak i do stotinu sjajnih i sporih meteora kako blještavo paraju noćno nebo.

Meteori, sjajni svjetleći tragovi na našem noćnom nebu („zvijezde padalice“) predstavljaju malene čestice međuplanetarne materije koje pri koliziji s atmosferom naše planete, ulaze u nju a zbog ionizacije dolazi do pojave svjetlećih tragova – meteora.

Radi se o meteorskom potoku Geminidi koji je aktivan od 06. do 19. prosinca. Meteori iz grupacije Geminida, prividno izlaze (radijant) iz zviježđa Gemini (Blizanci), po kojemu su i dobili ime. Smatra se da je "roditeljsko tijelo" ovog meteorskog potoka objekt oznake 3200 Phaeton.

Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu i za vidjeti ih dovoljno je otići izvan dosega javne rasvjete, na čim tamnije prostore, sačekati nekoliko minuta da se oči priviknu na tamu, a nebeska mehanika napraviti će ostalo.

Sve se to odvija iznad naših glava na visinama od 80-140km i pri brzini od 35km/s . Veće čestice ponekada ne uspiju potpuno izgorjeti u atmosferi pa dijelovi mogu dospjeti i do Zemlje i u tom slučaju kažemo da je na planetu pao meteorit

Za opažanja meteora nije potrebna nikakva oprema, dovoljno je samo malo dobre volje, toplija odjeća i pogled ka zvijezdama. Imate li priliku, otiđite noću, a posebice u noći maksimuma aktivnosti Geminida izvan gradova i priuštite si istinski zvjezdani igrokaz pod vedrim nebom sa stotinama zvijezda padalica. Ukoliko ste jako „zimogrozni“ ostanite u autu, uključite grijanje, udobno se posjednite i umjesto naporne noćne vožnje uživajte u pogledu na zvjezdani ekran vjetrobranskog stakla.

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...