C2012S1 ISON
C2012S1 ISON prognoza

Tijekom naredne godine očekuje nas prava invazija kometa. Najprije sredinom marta očekujemo kometu C/2011 L4 (PanSTARRS ). Pretpostavlja se kako bi njezin sjaj mogao dostići sjaj najsjajnijih zvijezda na nebu te bi lako bila uočljiva golim okom.

Pravi spektakl očekuje nas krajem oktobra 2013. kada ususret Suncu dolazi C/2012 S1 (ISON). Ova je kometa otkrivena od strane Ruskog tima u okviru International Scientific Optical Network (ISON). Obzirom će ista proći na samo dva milijuna kilometara od Sunca moguće je da se prilikom približavanja raspadne no u slučaju da kometska jezgra preživi, materijal koji se bude izbacio biti će s Zemlje vidljiv kao najsjajnija kometa i kometski rep svih vremena.

Računalne simulacije u ovakvom scenariju daju procjenu sjaja od -11 do -18m (m-magnituda, mjerna jedinica za sjaj zvijezda) što znači da bi kometa bila sjajnija čak i od punog Mjeseca, a biti će biti vidljiva sve do kraja siječnja 2014. godine. U maksimumu sjaja prema ovakvom scenariju bilo bi ju moguće vidjeti i za dana, a s obzirom na njene orbitalne parametre to bi se dogodilo upravo za opažače s naših krajeva. Nešto smo lošije pozicionirani za opažanje te komete tijekom noći. U „kometskoj ofenzivi“ svakako treba spomenuti i kometu 2P/Encke koja nam također dolazi krajem studenog naredne godine. Spremite se komete dolaze.

 

2013. - moguća godina kometa
(Sunčev sistem/Komete)

Pored već najavljene martovske C/2011 L4 ( PanSTARRS ) komete za koju je moguća i negativna magnituda, u susret Suncu dolazi i novootkrivena kometa C/2012 S1 (ISON). Kometa je otkrivena od strane ruskog ...

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...