Sunčev ciklus je periodična promena sunčeve aktivnosti uključujući tu i promene nivoa sunčevog zračenja i izbacivanja solarnog materijala. Ove promene se vizuelno manifestuju u broju sunčevih pega, bljeskova i slično. U proseku jedan ciklus traje 11 godina. Pomenute promene na Suncu utiču na vreme i klimu na Zemlji.

Solarni ciklusi se broje od 1755. godine i sada je Sunce u svom  24. ciklusu. Taj ciklus je počeo januara 2008.

solar filament trace

Iz članka Ciklus pega i solarni ciklus

Ciklus pega je, ustvari, samo polovina dvadesetdvogodišnjeg ciklusa aktivnosti Sunca. Tokom bilo kog ciklusa pega svi parovi pega, koji se nalaze na istoj hemisferi, imaju isti polarite magnetnog polja, dok parovi na drugoj hemisferi imaju suprotan polaritet. Međutim, ova orijentacija se menja nakon cikluas od 11 godina. Znači, ako posmatramo promenu celokupnog magnetng polja Sunca, za ponavljanje punog ciklusa potrebne su 22 godine. Period od 11 godina je vreme koje je potrebno da magnetno polje Sunca potpuno promeni svoj polaritet. Treba pomenuti da ove promene ne moraju da se odvijaju na obe polulopte istovremeno. Tako se na primer pozitivni (N) pol magnetnog polja u periodu od 1952. do 1957. god. nalazio na severnoj Sunčevoj polulopti, a negativni (S) na južnoj. Međutim, 1957. godine došlo je do promene polariteta na južnoj, a godinu dana kasnije i na severnoj polulopti.

cikus

mediagrafOvu grafiku izradio je Mediagraf, studio za grafički dizajn i animaciju. Studio je osnovan u Beogradu maja 2013. godine i prvi je studio u Srbiji specijalizovan za izradu infografika i drugih grafičkih oblika koji se koriste za ilustraciju informativnog sadržaja. Osim dnevno političkih tema, studio pravi infografike, animacije i interaktivne grafike koje ilustruju nova naučna dostignuća i astronomske događaje.

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 21 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...