Stanje astronomije u našim medijima se popravlja i sad više nema uobičajene drame i histerije kada Mesec na svom putu oko Zemlje priđe malo bliže. Da budem precizniji, te drame nema u kratkom članku koji je objavljen u Blicu povodom slučaja da je Mesec pun baš kada ulazi u perigej (dakle u najbližu tačku Zemlji na svom putu oko nje) te da tako postaje super Mesec. Ostale novine nisam čitao. A kad se desi da pun Mesec uđe u perigej, astrolozi se upiške od sreće jer misle da je to nešto značajno. Oni su i izmislili taj naziv: super Mesec.

Jedino što Blicov članak nije baš precizan, ali to ne smeta tipičnom čitaocu tih novina.

  Supermoon comparison
  Mesc u apogeju i perigeju. Nema drame. Fotografija iz Wikipedije

A radi se o tome da Mesec sutra, 13. jula (ne danas uveče kako se iz pomenutog članka može pogrešno zaključiti), u 10:32,9 ulazi u perigej, a dan ranije, tj. danas u 13h 24,9 m ulazi i u svoju punu fazu. Zbog toga će Mesec izgledati nešto veći nego što smo navikli. Koliko to veći? Pa, nemojte previše očekivati jer ćete inače ostati razočarani. Prema Nasinim podacima izlazi da je Mesec u perigeju 14% veći i 30% sjajniniji nego kada se nalazi u svojoj najdaljoj tački od Zemlje (apogej). Naravno, doživljaj dosta zavisi od prozračnosti vazduha, od količine svetlosnog zagađenja itd.

E dakle kad stigne u perigej Mesec će od nas (svog pa do centra Zemlje) biti udaljen 358252.6 kilometra, što nije njegovo najmanje rastojanje od Zemlje. Bliže će biti već 10. avgusta ove godine (356896.0 km takođe od centra do centra). Prividni prečnik iznosiće 33'57.7"

Problem je što baš u vreme perigeja Mesec neće biti nad našim horizontom – i zato su novine objavile da ga treba posmatrati noćas.

Hajde da iskoristimo priliku pa da pokažemo i ove podatke.

U trenutku ulaska u perigej Mesec će biti star 16,01699 dana, svetlosnom zraku će trebati 1,2 sec da od Meseca stigne do nas. Mesec će tog 13. jula izaći u 20 h 54,2 m a zaćiće u 7 h 36,2 m Nad horizontom će provesti 10 h 42 m

U pomenutom trenutku magnituda Meseca iznosiće: -12,4

Evo i nekih ranijih članaka na ovu temu:

Reminiscencije na super Mesec

Super Mjesec - istine i laži

Mesec u perigeju i apogeju

Mjesec u apogee-ju


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...