Dione and Saturn
Dione i Saturn

Dione je Saturnov satelit, a otkrio ga je Đovani Domeniko Kasini 21. marta 1684. Ime je dobio po titanki Dione, iz grčke mitologije, koja je, neki kažu, bila Zevsova žena pre Here. Sam Kasini je satelitu bio nadenuo drugo ime: Sidera Lodoicea što, nakon male lingvističe vratolomije, znači Lujeva zvezda. Naravno, ovo Luj se odnosli na francuskog kralja Luja XIV. U ono doba bio je običaj da se nebeskim telima daju imena vladara i drugih moćnika, a u zamenu za tu ljubaznost astronomi su dobijali, ili bar očekivali neku materijalnu pomoć za svoj rad.

Satelit Dione u prečniku ima 1122 kilometara, a oko svoje planete kruži na srednjem rastojanju od 377 396 kilometara i bliži je Saturnu nego naš Mesec Zemlji (384 400 km). Za jedan obilazak potrebno mu je nešto manje od tri naša, zemaljska, dana. Petnaesti je satelit u Sunčevom sistemu po veličini.

Dione je napravljen je uglavnom od vodenog leda, ali je to ipak prilično gusto telo, i po gustini ona je treći satelit Saturna (posle Enceladusa i Titana). Po tome bi morala u sebi da ima i znatne količine silikatnih stena.

Dione PIA08413

Po izgledu Dione podseća na naš Mesec jer je izrovan kraterima. Sem kratera Dionu krasi mreža ledenih litica, a tu su i ponori, grebeni, dugi uskiu jarkovi i kraterski lanci.

Dione

Na ovoj slici koju nam je poslao Draško Dragović, je mu se, kaže, veoma dopada pa želi da je podelimo sa čitaocima, vidimo Dionu kako ju je nedavno snimio orbiter Kasini.

Fotografije na ovoj strani dugujemo Nasi i njenom orbiteru Kasini koji izučava Saturn


Saturn i njegovo kamenje


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 22 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...